POLTIANMELDER: Selv om søppelbøtta var tatt vekk fra sin vanlige plass, som her påbildet, da den ble påtent - anmelder Valle kommune nå bålbrenningen i søppelbøtta. FOTO: JOHS. BJØRKELI

VALLE: — Det framstår som om noen gjør korttenkte forsøk på å ha bål i søppelbøtta uten å tenke på hvilke alvorlige konsekvenser det kan få, sier lensmann Dag Hovden ved Valle og Bykle lensmannskontor til Fædrelandsvennen.

Ved tre - fire tilfeller har ansatte ved Valle barnehage oppdaget at noen har forsøkt å tenne fyr på innholdet i en søppelbøtta ved barnehagebygget i sentrum av Valle.

Lagt i vedkubber

Da de ansatte kom til barnehagen fredag, hadde noen kastet ut søpla og lagt oppi vedkubber. Disse var påtent, men hadde trolig slukket av seg selv som følge av oksygenmangel. Også de andre gangene er det puttet oppi brennbart materiale i søppelkassen som er laget av stål.

— Dette er veldig ubehagelig og har skjedd også tidligere slik at nå ser vi oss nødt til å politianmelde dette, sier barnehagestyrer Jannicke Ruud ved Valle barnehage til Fædrelandsvennen.

FARLIG: Personalet ved Valle barnehage tenker med gru på om noen av de små hadde tråkket på denne smadrete gassboksen eller glasskårene som søppelbøttebrennerne hadde strødd om seg med på barnehageområdet. FOTO: JOHS. BJØRKELI

Det var torsdag i forrige uke at pedagogisk leder Ingunn Mosdøl Viki oppdaget at søppeldunken hun har stående utenfor sin avdeling ved barnehagen var sporløst borte. Denne brukes først og fremst til å ha brukte bleier i.Etter ei stund oppdaget personalet dunken på uteområdet bak barnehagen. De dro den på plass igjen.

Dagen etterpå fant Mosdøl Viki glasskår, en sprengt gassboks og en svidd gassboks til utenfor barnehagen. Da hun kikket oppi søppelboksen fra dagen før, oppdaget hun at det lå uforbrent ved og papir i dunken. Veden hadde de uvedkommende funnet på en palle like ved dunken.

— Heldigvis hadde de ikke fyrt opp i søppeldunken da den sto ved veggen, men tenk om noen av barna hadde tråkket på de skarpe metallbitene eller glasskårene, sier Ingun Mosdøl Viki.

Inntil veggen

Eli Andersen som også arbeider ved barnehagen, sier til Fædrelandsvennen at dette har skjedd to ganger tidligere også. Den ene gangen var det fyrt opp i dunken da den sto kloss inntil barnehageveggen. Heldigvis hadde ikke veden de hadde puttet opp i dunken tatt fyr da heller.

— Det er ikke brann- eller varmeskade på bygning, men det kan fort gå galt dersom flammene sprer seg, sier Hovden.

Ifølge lensmannen har brannforsøkene i søppeldunken skjedd utenom barnehagens åpningstid, og har som regel blitt oppdaget etter helga.

— Det er sannsynlig at det kan ha skjedd i forbindelse med ungdomsarrangementer i kulturhuset, mener Hovden.

Politiet har ingen mistenkte, og ber nå publikum om hjelp.

— Dersom noen har opplysninger som kan være relevante for politiet, så ber vi dem ta kontakt. Så langt er den ingen tekniske spor som gir oss noe, sier Hovden.