VENNESLA/OSLO: – Dette er veldig frustrerende. Å se Anders Behring Breivik igjen, var noe jeg skulle manne meg opp til, sier Emma Martinovic (19) fra Vennesla.

Hun er leder for AUF i Vest-Agder og overlevde massakren på Utøya med et skudd i armen.

Les også: — Jeg måtte bare komme meg av flyet

Henvist til lokale domstoler

Interessen for rettssaken som starter om knappe sju uker, er enorm. Mer enn tusen mennesker er direkte rammet av terroranslagene 22. juli. Oslo tingrett bygges nå om for å huse hovedforhandlingene. Likevel er det ikke nok plass.

I et brev til bistandsadvokatene skriver tingretten at fornærmede og etterlatte fra fylker utenfor Oslo og Akershus blir tvunget til å følge en tv-overføring av rettssaken i sin lokale domstol. Dette reagerer Støttegruppa for 22. juli på.

– Fjernoverføring kan være et alternativ, men aldri et absolutt tilbud. Det burde vært gitt anledning til å følge rettssaken dersom man ønsket det, sier støttegruppas leder, Trond Blattmann fra Kristiansand.

Fornærmede og etterlatte har en lovbestemt rett til å følge saken. Derfor må det en lovendring til for at Oslo tingrett skal stenge noen ute fra rettssalen. Saken er nå til behandling i Justiskomiteen på Stortinget.

– Fortrengt av pressen

Halvparten av de 190 tilhørerplassene i rettssalen er forbeholdt norsk og utenlandsk presse. Trond Blattmann stiller nå spørsmål om prioriteringen til Oslo tingrett.

– Pressen fortrenger de som er rammet i denne saken. Tingretten bør først og fremst tenke på de som er rammet. Det er vel også slik at et mediehus har flere reportere i salen. Rent hypotetisk, er det viktigere at sju reportere fra samme mediehus får plass enn at fire etterlatte får være der? Spør Trond Blattmann.

Sorenskriver i Oslo, Geir Engebretsen, sier til Færdrelandsvennen at tingretten nå innreder en rettssal med det største antallet tilhørerplasser noensinne. Etter beste evne har de forsøkt å balansere hensynet til ofre og etterlatte med den enorme medieinteressen.

– Journalister gjør jo også en jobb når de formidler denne saken til allmennheten, sier sorenskriveren.

Han mener Oslo tingrett vil legge forholdene best mulig til rette for de etterlatte og fornærmede ved å overføre lyd og bilde til seks-sju lokaler i Oslo tinghus og til 17 tingretter over hele landet.

Vil føle seg trygg

I likhet med de andre 22 fornærmede og etterlatte bosatt i Vest- og Aust-Agder må nå Emma Martinovic oppsøke Kristiansand tingrett 16. april. Det er NRK som står for filming og overføring til de lokale domstolene.

– En slik tv-overføring gir meg ingenting. For meg er det viktig å se gjerningsmannen i levende live. Det handler om å se at han faktisk er tatt, og at jeg aldri kommer til å se ham igjen på Utøya eller noen andre steder. Det gir en betryggende følelse, sier Emma Martinovic. Hun har snakket med AUF-ere i andre fylker, og de er like frustrerte som hun er.

– Samtidig har jeg forståelse for at det ikke skal være plass til alle som ønsker det. Da ville dette blitt et show, sier hun.

En åpning

Tross plassbegrensningene, arbeider Oslo tingrett nå med å gjøre det mulig for etterlatte fra hele landet å være tilstede i rettssalen den dagen obduksjonsrapporten til deres nærmeste behandles. Pluss en dag til.

Vitnelisten er forløpig ikke klar, men det legges også opp til at fornærmede som skal vitne, kan følge rettssaken den aktuelle dagen.