Ole Rath i Trygg Trafikk kaller det håpløst og graverende å anlegge gangfelt på den måten som er gjort ved Vennesla kirke. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Mens gang- og sykkelveien gjennom Vennesla sentrum går på venstre side, er gangfeltet lagt på høyre side. Det stopper i to flaggstenger og en busk. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

VENNESLA: — Gangfelt er en anbefaling til gående om hvor de skal ferdes og et varsel til kjørende. Her er det helt håpløst. Graverende, sier distriktsleder Ole Rath i Trygg Trafikk.

Midt i en vei

Når du går ut av porten ved Vennesla kirke for å gå til gravplassen, viser et gangfelt hvor du bør gå. Men det er kanskje ikke så lurt å følge anvisningen. På andre siden stopper gangfeltet nemlig midt i krysset inn til Støaveien.

— Gående får her et meget dårlig råd, sier Rath i Trygg Trafikk.

Han opplyser om langt flere ulykker i norske gangfelt enn i våre naboland. En av grunnene er gåendes "forkjørsrett". En annen at en del gangfelt er farlig plassert.

- Litt ubevisst

I veivesenet har senioringeniør Kjell Stangbroli oversikt over hundrevis av gangfelt. Han er enig i at flere bør fjernes.

— Gangfelt re-merkes litt ubevisst hvert år, uten at noen tenker på om de burde fjernes. Mange felt burde vekk. Det ved Vennesla kirke bør i alle fall vekk, sier han.

Sentrum

Inn til Vennesla sentrum ligger et annet eksempel på merkelig gangfelt. Ene siden av veien har gang- og sykkelsti, men gangfeltet er plassert på motsatt side, hvor det stopper i en busk og to flaggstenger.

— Merkelig. Det bør også endres, sier Rath.