SØGNE: — Vi har til disposisjon 500.000 kroner i statlige midler til fredete bygninger, som fylket hvert år fordeler fra riksantikvaren. Selve vedtaket om at disse pengene går til "Havbukta" er ikke formalisert ennå, men det kommer. Det er naturlig at de brukes til å komme i gang med restaureringsarbeidet av "Havbukta", sier fylkeskonservator Frans Arne Stylegar.

Hvor ytterligere finansiering til restaureringen skal komme fra, er ikke avklart.

— Nei, det kommer an på forsikringsoppgjøret. Vi vet jo heller ikke om oppgjøret dekker hele kostnaden av en restaurering, sier Stylegar.

LETTET: Maria Kielland Krag (t.v.), en av de fire eierne av "Havbukta", er glad for at hovedhuset lar seg restaurere, og takknemlig for at fylkeskonservator Frans Arne Stylegar (t.h.) gir en halv million til oppstart av arbeidet. Foto: Kjartan Bjelland

Elektrisk feil

Det som så langt er klart, er at fylkeskonservatoren tar på seg prosjektstyringen av arbeidet med å restaurere forfatter Vilhelm Krags feriehjem, etter brannen som brøt ut torsdag for fire uker siden. Hovedhuset på eiendommen fikk omfattende skader i brannen, som ifølge politiet skyldes en elektrisk feil. En mer detaljert beskrivelse av brannårsaken er ikke klar.

— Det er viktig at noen med antikvarisk kompetanse, i dette tilfellet oss, har oppfølgingsansvaret for restaureringen, og ser til at det foregår på en skikkelig måte. "Havbukta" er et fredet kulturmiljø, og noe av det mer symboltunge vi har på Sørlandet. Derfor er det viktig at det kommer opp igjen, fremholder fylkeskonservatoren.

Stylegar håper arbeidet kommer i gang raskt.

— Vi må ikke vente for lenge slik at vi mister verdier det fremdeles er mulig å redde. Vi har mistet nok her, og må passe ekstra godt på det som er igjen, sier Stylegar.

Redd for råte

Maria Kielland Krag, en av fire søsken som eier "Havbukta", sier at arbeidet med å sikre og restaurere bygget kommer i gang så snart det er foretatt en skjønnstakst, som er sammensatt av en takstmann fra forsikringsselskapet og en som representerer eierne.

— Etter taksten beslutter vi i familien om vi selger stedet som et restaureringsprosjekt, eller om vi venter med salget til arbeidet er ferdig, sier Maria Kielland Krag.

Hun er glad og takknemlig for at fylkeskonservatoren tar ansvaret for restaureringen.

— De som er satt på jobben, er utrolig flinke og proffe. Det gjør at jeg kan senke skuldrene litt, etter å hatt følelsen av å gå i våt badedrakt i ukevis, sier Kielland Krag.

Hun understreker også at det er avgjørende for resultatet å komme i gang raskt.

— Det viktigste nå er å få tørket tømmeret, slik at det ikke setter seg sopp og råte i det.