OSLO: Statistikk fra Stortinget kan fortelle noe om hvor aktive de ulike representantene på Agder-benken har vært i siste stortingsperiode. Fædrelandsvennen har hentet ut oversikter over hvor mange debatter representantene har deltatt i, og hvor mange spørsmål de har stilt.

Det mest iøynefallende ved tallene, er skjevfordelingen av spørsmål stilt til regjeringen. Opposisjonspartiene bruker både interpellasjoner, muntlige og skriftlige spørsmål aktivt. Koalisjonspartiene som har regjeringsmakt nå, bruker spørsmål svært lite.— Spørsmål er opposisjonens virkemiddel. Når vi ikke er i posisjon, vil du se at vi bruker dette virkemiddelet langt mer, sier Alf Holmelid (SV), som likevel har vært svært aktiv i stortingssalen. Han er den enkeltpolitikeren fra Vest-Agder som har deltatt i flest ordinære debatter i Stortinget, om man ser bort fra debattene i kjølvannet av egne spørsmål.

Tar man med debatter i kjølvannet av spørretimespørsmål, blir han imidlertid slått av Dagrun Eriksen, som har vært aktiv både i ordinære stortingsdebatter og som spørsmålsstiller.

Ropstad mest aktiv

AKTIV: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har vært den mest aktive representanten fra Sørlandet på Stortinget denne perioden, målt i antall spørsmål og debatter han har engasjert seg i. Foto: Alley, Ned

Den aller mest aktive representanten på Agderbenken, har imidlertid vært Kjell Ingolf Ropstad, som representerer KrF fra Aust-Agder.— Hovedproblemet denne perioden har vært en arrogant flertallsregjering som ikke lytter til fagkomiteene eller distriktsrepresentantene, sier han.

Han mener opposisjonens forslag altfor ofte blir stemt ned, også når de står samlet, og at gjennomslaget for Sørlandssaker har vært lite under denne regjeringen.

Oppnådd en del

Fædrelandsvennen har også spurt alle de ti fast møtende representantene hvilke saker de er mest fornøyd med å ha fått gjennomslag for i perioden.

Her har regjeringspartiene mange saker å liste opp.

Freddy de-Ruiter, som i antall spørsmål og debatter har vært Agderbenkens minst aktive politiker, lister opp en rekke samferdselspolitiske saker hvor han har vært med å kjempe for gjennomslag.

Som medlem av et regjeringsparti, har han andre kanaler til beslutningstakerne enn bare stortingssalen.

Alf Holmelid har markert seg tungt som næringspolitiker, og nevner først og fremst gjennomslaget for tiltak som støtter miljøvennlig teknologisk utvikling.Kari Henriksen har jobbet for å styrke barns rettigheter i lov om sosiale tjenester i NAV og i Straffegjennomføringsloven, som er en forlengelse av engasjementet hun har hatt i lang tid.

Avvist

Felles for svarene fra opposisjonspartiene, er frustrasjon over situasjonen de havnet i når den rødgrønne regjeringen har hatt flertall på Stortinget.

Eksempelvis mener Henning Skumsvoll at hans beste sak denne stortingsperioden var et privat lovforslag som skulle redusere fylkesmennenes mulighet til å gripe inn i lokale plan— og areal-saker. Men dette forslaget falt. Skumsvoll gleder seg over at det ble en god debatt om saken.

Hans partikollega Åse Michaelsen mener innsatsen i Martine Vik Magnussen-saken er det beste hun har gjort. Dette arbeidet har foregått utenfor Stortinget, og har heller ikke gitt det ønskede resultatet, nemlig at den siktede blir stilt for retten.