AGDER: — Mi gjenge jo heilt i fistel av alle disse gode tallene, jubler Høyres nye førstevalg fra Vest-Agder, Ingunn Foss, når hun får høre resultatet av meningsmålingen Respons har utført for Fædrelandsvennen i august 2013. Sammen med Norunn Tveiten Benestad er hun på tinget på bekostning av Frps Kjell Ivar Larsen.

— Denne målingen er en fantastisk god nyhet så langt, og en kjempeinspirasjon for oss i valgkampen, sier Norunn T. Benestad (H) fra Kristiansand.

- Unik Høyre-gruppe

Hun sier en Høyre-gruppe bestående av fire egder får en unik sammensetning.

— Tre av kandidatene har tung ordførerbakgrunn. Vi vil lage et team som jobber godt sammen for landsdelen, sier Benestad.

Også i Aust-Agder stjeler altså Høyre et mandat fra Frp, Ingebjørg Godskesen, må vike til fordel for Arne Thomassen.

— Dette er jo det vi har jobbet for hele tiden. Fire Høyre-representanter fra Sørlandet vil utgjøre stor forskjell. Det vil sette Sørlandet på kartet og gi Agder-benken stor kraft inn på Stortinget, sier Thomassen.

Ingunn Foss trekker også fram denne maktkonsentrasjonen:

— Vi vil utgjøre et godt lag på Stortinget, vi er samkjørte og det vil gi større tyngde fra Agder, sier Foss.

Rollebytte

Meningsmålingen viser at Høyre i Vest-Agder har gått fra 17,6 prosent ved Stortingsvalget i 2009 til 31,6 prosent. I Aust-Agder er fremgangen enda sterkere, fra 16, prosent til 33,9 prosent.Frp i Vest-Agder fikk 27,4 prosent av stemmene i 2009, men har mistet 10 prosent og er nå nede på 17,1 prosent.

I Aust-Agder har Frp falt fra 26, 1 prosent i 2009 til 15,4 på dagens meningsmåling.

Foss vil ikke mene noe om Frp har gjort noe galt.

Vil ikke kritisere Frp

— Jeg tror det er Høyres program og politikk som er årsaken. Innenfor næringsliv, med formueskatten og ikke minst samferdsel og finansiering av videre utbygging av E 18 og E 39, sier Lyngdals Høyre-ordfører.

Arne Thomassen vil heller ikke peke på hva Frp har gjort galt, men maner samtidig til edruelighet:

— Vi er livredde for å miste den posisjonen vi har nå. Ingenting er avgjort før alle stemmene er talt opp, det er små marginer her og vi må kjempe til siste slutt, sier Lillesand-ordføreren som søndag sto på stand for Høyre i Arendal. Han merker Høyre-vinden som blåser over landsdelen.

Ap: Vi har ikke gitt opp

Kari Henriksen mener den vinden fort kan snu. Vest-Agders stortingsrepresentant sier Ap er våkne og motivert for en lang valgkampspurt. På Fædrelandsvennens måling har partiet en oppslutning på 24 prosent i Vest-Agder og 25,9 prosent i Aust-Agder.

— Ap er ikke trøtte, og vi har ikke gitt opp. Det er nå det starter, og vi skal gire opp. Det er stor bevegelse i velgermassene. Jeg tror vi har en god sjanse til å få mandater på Stortinget, sier Henriksen.

Forholdet mellom Høyre og Frp i Agder-fylkene tror hun skyldes at folk kanskje ikke tror på Frps politikk.

Venstre tror på Høyre-stemmer

I Grimstad er byens Venstre-ordfører Hans Antonsen mer enn tilfreds med partiets lille fremgang i begge fylkene.

— På Fædrelandsvennens måling i april lå vi på 3-tallet. 5-tallet nå viser at det går rette veien, og vi skal komme høyere, sier Antonsen optimistisk.

— Hva du skyldes at Frp taper så mye terreng på Sørlandet?

— Folk vil ha forandring, men ikke så mye som Frp vil. Venstre er den grønne mulighet, mener Antonsen, som tror Høyre-stemmer vil tilfalle Venstre fram mot valget.