SØGNE: Han kjenner verken til pasienter som er blitt bedre av å bruke rekonstruerte saltgruver, eller noen studier som viser at det har en klinisk virkning.

— Vi vet allerede atsaltvannsinhalasjoner i lungemedisinen kan ha en slimløsende effekt, men noen revolusjonerende eller helbredende effekt er det ikke snakk om, forklarer Gallefoss.

— Skolemedisinen haren naturlig kritisk holdning til alternative behandlinger, men hvisenkeltpersoner er blitt bedre av å bruke slike rom har jeg ikke stort behov for å motbevise det, sier Gallefoss.

SKEPTISK: Lungespesialist ved Sørlandet Sykehus, Frode Gallefoss, påpeker at det ikke finnes vitenskaplige bevis for at behandling i saltgruve fungerer. Foto: Kjartan Bjelland

Ingen helserefusjon

Han har likevel ingen tro på at saltgruva i Søgne vil komme inn under helserefusjonsordningen.

— Jeg skjønner jo at det er ønsket fra eieren sin side, men såfremt det ikke foreligger noen vitenskapelige bevis på at slik behandling fungerer,er en refusjonsordning sværturealistisk. Det er jouansett en avgjørelse somsentrale helsemyndighetermå ta. Berettigelsen av slik alternativ behandling bør nok ogsåvurderes av fylkeslegen, sier Gallefoss.

Han forteller også at dagens astmamedisiner stadig blir bedre.

— I løpet av min tid som lege har det vært en voldsom utvikling i medisinsk behandling, så nå har vi svært effektive midler mot astma som gir god astmakontroll. Som nokså ung lege opplevde jeg ofte astmaanfall på sykehuset, nå skjer det svært sjelden, avslutter Gallefoss.