KRISTIANSAND: Avgjørelsen ble derfor satt til side, som det heter på fagspråket.

Ved behandlingen av en straffesak i lagmannsretten med jury, er det fem kvinner og fem menn som tar standpunkt til skyld. Det skjer i saker med over seks års strafferamme. De tre juridiske fagdommerne kan overprøve juryens avgjørelse. I sjeldne tilfeller er fagdommerne uenig med juryen, og kan da sette kjennelsen til side. Da blir saken avsluttet, og kommer tilbake til lagmannsretten til ny behandling i en blanding av juridiske dommere og legdommere. For å kjenne en person skyldig i meddomsretten må fem av de sju dommerne gå inn for domfellelse. Dersom tre stemmer for frifinnelse, er en person frifunnet.

Det skjer imidlertid svært sjeldent at fagdommerne setter til side en avgjørelse fra juryen.

Tidligere frifunnet

37-åringen som møtte i lagmannsretten i Kristiansand denne uka ble frifunnet for narkotikasmugling i tingretten i mai i år. Statsadvokatene anket denne frifinnelsen. Torsdag svarte juryen i Agder lagmannsrett ja på skyldspørsmålet. To av de tre fagdommerne i lagmannsretten aksepterte ikke juryens svar, og benyttet seg av muligheten til å sette avgjørelsen til side.

Rømte fra tollvesenet

Den tiltalte nederlenderen rømte fra tollvesenet etter at smuglingsforsøket ble avslørt søndag 22. januar i fjor. To nederlandske biler med tre personer ble vinket til side for kontroll. I første omgang fant ikke tollerne stoff i bilene. I stedet for å overnatte på hotell, noe nederlenderne fortalte til tollerne, kjørte de videre vestover på E39. Tollerne fulgte etter. På en bensinstasjon vest for Kristiansand ble de tre tatt med tilbake til tollvesenets kontrollhall.

Stoffet funnet

Da ble det funnet to kilo amfetamin. En av de tre er sjekket ut av saken. En 36-åring er dømt for smuglingen, men 37-åringen rømte fra tollerne. Han ble etterlyst, senere pågrepet i Nederland og utlevert til Norge. Selv om Kristiansand tingrett fant at det var flere forhold som kunne indikere at 37-åringen var skyldig, var det en rimelig tvil om at han ikke kjente til narkotikapartiet, som den ene kompisen hadde tatt med seg, og som han er dømt til tre års ubetinget fengsel for.