KRISTIANSAND: En 23-åringen er dømt til fengsel i seks år og seks måneder. Hans 21 år gamle kamerat er dømt til fengsel i to år og åtte måneder.

Straffene fra Kristiansand tingrett er betydelig strengere enn påstandene fra påtalemyndighetene. Det er ikke hver dag at det skjer i norske rettssaker."Begge de to fornærmede ble utsatt for en rå, utspekulert og til de grader hensynsløs behandling. Volden og frihetsberøvelsen mot dem hadde ingen rimelig foranledning", heter det i dommen.

Bortførte to menn

Aktor, statsadavokat Johan Martin Kile, hadde opprinnelig bedt om ett år og åtte måneders fengsel for 21-åringen og fire år og tre måneder for 23-åringen.

Det var i fjor høst at kammeratene fra Kristiansand sammen holdt en mann fanget ombord på yachten La Loba. I over ett døgn ble han grovt mishandlet, truet på livet og utsatt for vanntortur — simulert drukning. Samtidig ble bopelen hans tømt for verdisaker.

I lengre tid var mannen overlatt til seg selv på båten, kneblet og bundet uten mulighet til å tilkalle hjelp. Han fryktet at han ville bli kvalt dersom han kastet opp.I etterkant har han fått diagnosen posttraumatisk stressyndrom.

I retten erkjente 23-åringen ikke å ha vært med på vanntorturen, men retten har likevel dømt ham for medvirkning.

Skyldte små pengebeløp

Offer nummer to ble holdt fanget og grovt mishandlet i fire dager i oktober i fjor av 23-åringen ombord på båten sammen med andre.

Bundet på hender og føtter og med en hette over hodet ble mannen slått, brent med lighter på fingertuppene og utsatt for en rekke støt med støtpistol. Senere ble bankkontoen hans tappet.

Tiltalte hevdet han ikke var tilstede under torturen på båten. Retten trodde ikke på ham.

Det var små pengebeløp i gjeld som lå til grunn for begge voldshandlingene.

”De fornærmede har vært utsatt for gruoppvekkende handlinger. Det fremstår for retten at de tiltalte – som selv var en del av et narkotikamiljø - kynisk har utnyttet de fornærmede som var eller har vært en del av samme type miljø, men lengre ned på ”rangstigen”.”, skriver tingrettsdommer Ben Fegran og hans to meddommere i dommen.

De tiltalte var kraftig ruset da handlingene ble begått, men skal dømmes som om de var edru.

Dømt for mer vold

Den eldste av de tiltalte har en rekke voldsdommer bak seg fra tidligere. Denne gangen er han også dømt for flere handlinger utover dem på La Loba.

Han skallet ned og mishandlet en drosjesjåfør. Tiltalte gikk også til angrep på en familiefar som var på besøk hos datteren sin i Kristiansand. Mannen ble bitt av stort stykke hud på kinnet.

Videre er han dømt for omfattende vold mot sin ekskjæreste. Han slo, sparket og bet henne foran øynene til parets sønn.

Samtidig er han også dømt for oppbevaring og dyrking av cannabis.

21-åringen er tidligere ustraffet. Nå er han også dømt for oppbevaring og salg av mindre mengder hasj. Siden han ga en uforbeholden tilståelse for alt han var tiltalt for, får han strafferabatt.

Må punge ut

Hver av tortur-ofrene på La Loba er tilkjent oppreisningserstatning på 120.000 kroner. 23-åringen må også betale oppreisning på 60.000 kroner til familiefaren han bet i kinnet.