NASJONAL STANDARD: Slik skal turløypeskilt se ut fremover. Foto: Johs. Bjørkeli
FIN TUR: Lyst til å gå nede i Veiåjuvet i Valle? Nå blir denne flotte turløypa enda bedre merket fra riksvei 9 nede i dalbunnen. Foto: Johs. Bjørkeli

— Dette er et veldig flott og bredt samarbeid, smiler prosjektleder Kirsten Leira ved Destinasjon Hovden. Hun står ved skiltstolpen i Hovden sentrum, som viser hvor turister og andre skal gå for å finne veien til Hartevassnut, Hovdenut og andre turmål til fots. Straks turisten har beveget seg i den retningen som pilen på stolpen indikerer, dukker nye skilt opp som leder trygt videre.

Nasjonal standard

— De nye skiltene og informasjonstavlene har felles design, enten stien er på Evje eller Hovden, sier Leira. Hun understreker at dette prosjektet er hele reiselivsnæringen i Setesdal sitt. Skiltene er laget etter Innovativ Fjellturismes nasjonale standard.

— Det er et omfattende arbeid å merke og dels rydde i disse turløypene, som ikke må forveksles med turistforeningenes løypenett. Men enkelte steder er de sammenfallende med turistforeningenes. Der får skiltene en «T» inngravert, opplyser Leira.

300.000 kroner

Setesdal regionråd og Aust-Agder fylkeskommune har bevilget til sammen 300.000 kroner for å gjøre det enklere å finne ut hvordan man skal komme seg ut i de flotte turområdene i nærmiljøet.

— Vi håper å bli ferdig med arbeidet i løpet av sommeren. Lokale turistverter rydder, skrur og maler, sier Leira.

Varierende vanskelighetsgrad

Ved innfallsporten til hver turløype blir det satt opp informasjonstavle med kart og opplysninger om terreng og vanskelighetsgrad. Turløypene blir merket med farger, grønt er enklest, sort er tøffest.

— De fleste vil være røde. Det vil si at de er uten store utfordringer, sier Leira. Langs stiene vil blåmaling på steiner og trær vise at folk fortsatt befinner seg på rett vei.

— Det er veldig hyggelig at vi nå kan tilby disse turløypene med vakker og ryddig skilting og merking, sier prosjektleder Kirsten Leira.