STOLTE: Randi Sagen (t.h.), Anne-Lise Aas og Eva Helleren synes bygda har fått et flott kulturhus. Men de er enige om at det kunne vært litt flere folk i kafeen. Foto: Henrik Ihme

VENNESLA: Fædrelandsvennen tok turen innom Vennesla kulturhus dagen etter at konkurrentene ble knust i kampen om å bli kåret til den flotteste nye bygningen i landet ved å vinne Statens byggeskikkpris.

Og det var en tydelig stolt biblioteksjef vi møtte.

— Dette var veldig moro og veldig fortjent. Kommunen har tatt en modig avgjørelse ved dette bygget, og det er også gøy å se at venndølene viser stor interesse for å bruke det, sier Anne Kjersti Bentsen.

Onsdag serverte hun gratis bløtkake til de besøkende, som har blitt mange flere etter at biblioteket flyttet fra Moseidmoen i fjor høst.

— Dette er blitt møteplassen i bygda, og hittil i år har vi en økning på utlån på 15 prosent fra i fjor. Nå er det rundt 500 besøkende i Kulturhuset daglig, og rundt 300 av dem er her for å besøke biblioteket, sier hun.

Det er rundt en dobling fra det gamle biblioteket, som trakk mellom 100-150 leselystne daglig.

Bentsen tror også at prisen kan ha en innvirkning på besøkstallene fremover.

— Det kan godt hende at flere vil besøke oss fra andre steder. Vi kaller dem for "kulturhusturister".

Fædrelandsvennen traff onsdag flere venndøler som var både glade og stolte over den gjeve prisen, og som har tatt Kulturhuset godt i bruk.

— Vi er kjempestolte over at vi har fått dette til. Det var ikke alle som trodde at Vennesla kunne klare noe sånt, for vi er jo ikke alltid øverst på stigen her i bygda, sier Randi Sagen, som sammen med venninnegjengen tar det ukentlige treffet på Digg kafé, fremst i bygningen.

De er skjønt enige om at Vennesla kommune har gjort en stor jobb med å få på plass Kulturhuset, og at prisen i går var vel fortjent.

— Jeg tror ikke vi hadde skjønt hvor bra Kulturhuset var. Og dette får nok opp interessen enda mer. Bare mens vi har sittet her har det vært mange nye innom og kikket.

Blant dem var arkitektparet Anne Britt Ege og Tom Louis Pedersen fra Bergen. Som nok må falle inn under betegnelsen "kulturhusturister".

— Vi har hørt så utrolig mye om denne bygningen, men vi har aldri sett den før. Den er helt fantastisk, og virkelig en perle her inne i landet, sier Ege.

De mener begge at Kulturhuset er helt unikt.

— Materialbruken og konstruksjonen gjør det til et åpent, varmt og demokratisk rom. Det er virkelig flott, sier Pedersen, og fortsetter:

— Ved å bruke litt mer penger og noen dyktige arkitekter har kommunen virkelig satt seg selv på kartet her. Dette kommer folk til å strømme til for å se på.