ARENDAL: — Det er en enorm lettelse. Selv om jeg hele tiden har visst at jeg ikke har kopiert noens kjole, har det vært enormt anstrengende og ubehagelig å leve med disse beskyldningene over seg, sier Nille Glæsel til Tvedestrandsposten.

Krevde monopol

Striden har stått om en kjole med to seler man mener kvinner brukte i vikingtiden.

Aase Folkvord i Levanger laget først sin vikingkjole, som blant annet ble levert til forskjellige museer.

Deretter laget tekstilkunstneren Nille Glæsel sin selekjole. Denne har hun også presentert mønsteret til og omtalt over 30 sider i sin bok "Viking".

Aase Folkvord mente at hun hadde enerett til å produsere kvinnedrakten og valgte å gå rettens vei for å stanse Glæsels salg av drakten. Hun ville også at beskrivelsen av drakten skulle tas ut av boka "Viking".

— Rekonstruksjoner

I slutten av mai kom saken opp i Aust-Agder tingrett.

Der hevdet Aase Folkvord at Glæsel ikke hadde benyttet seg av variasjonsmulighetene, og at draktene er veldig like. Folkvord mente også at kundene ville foretrekke Glæsels drakter som er billigere.

Nille Glæsel på sin side mente at det ikke er snakk om produktetterligning, siden begge kjolene er rekonstruksjoner av noe som ble funnet opp for mer enn 1000 år siden. Det gav Aust-Agder tingrett Glæsel rett i, og avviste alle krav fra Aase Folkvord.

Må betale saksomkostninger

— Retten finner etter en samlet vurdering at kjolene ikke er identiske, ei heller at de er til forveksling like, selv om det er klart at kjolene har synlige likhetstrekk, står det i dommen.

Siden Aase Folkvords selekjole ikke oppfylte kravene til åndsverk, har hun heller ikke enerett på å markedsføre og selge slike kjoler, konkluderte Aust-Agder tingrett.

Retten mener heller ikke at Nille Glæsel har etterlignet Folkvords kjole, og at det ikke er grunnlag for å kreve at draktens beskrivelse i "Viking" skal fjernes.

Aase Folkvord ble dømt til å betale erstatning for sakskostnadene på 135.702 kroner til Nille Glæsel.