Mandag skriver Aftenposten at Statens vegvesen på Østlandet ukentlig avdekker folk som prøver å jukse på teoriprøven til førerkortet.

Veidirektoratet utelukker heller ikke at deler av jukset er organisert, der personer tilbyr juksehjelp med avansert teknologisk utstyr.

En annen form for juks som Veivesenet også har erfaring med, er personer som med hjelp av falsk legimitasjon tar prøven på vegne av andre.

Jukset over nesten hele landet

En 30 år gammel mann har vært særlig aktiv i nettopp denne jukseformen. I 2008 reiste mannen, som egentlig bor i Oslo, land og strand rundt og tok teoriprøven for folk som ikke klarte å bestå selv.

En oktoberdag dette året gjennomførte han en teoriprøve på Mandal trafikkstasjon. Han utga seg for å være en annen mann før han deretter avla teoriprøven for førerkort klasse B. Mannen han utga seg for å være hadde tidligere strøket på prøven. Personen som tok imot ham på trafikkstasjonen sjekket foto av søkeren og konstaterte at det ikke var samme person.

Etter å ha tatt testen, kjørte han videre til Flekkefjord for å avgi en ny teoriprøve, denne gang også i en annen persons navn.

Han fremviste da VISA-kortet til mannen han ville ta prøven for, men da det ble krevd et nytt bilde av ham på stedet, ba han om å få innbetalt gebyr tilbake og forlot deretter trafikkstasjonen uten å ta prøven.

I tillegg til å ha avlagt prøver på Sørlandet, var mannen minst innom fire andre fylker både i Midt-Norge, på Vestlandet og Øslandet, ifølge dommene han har fått mot seg.

— Mistanke om at det er business i dette

30-åringen er blitt dømt tre ganger, sist i 2011, men alle forholdene stammer fra 2008, som var året da han ble avslørt av politiet.

Dommen fra Mandal og Flekkefjord omfatter også falsk forklaring til offentlig myndighet på to andre steder. For dette ble mannen dømt til fengsel i 30 dager.

Statens vegvesen har opplevd denne typen juks på både teoriprøven og oppkjøring.

De som frimodig møter opp med falsk legitimasjon og avlegger prøven for andre, kaller Veivesenet for «stand ins».

— Vi har mistanke om at det er business i dette her. At det er halvveis profesjonelle prøvetagere som benytter falsk legitimasjon og som selger tjenester, sier Erik André Foss, seksjonsleder i Statens vegvesen på Østlandet.

Færre saker etter fotoplikt

Etter 30-åringens reise rundt i landet, er det imidlertid blitt færre slike saker.

- Det var da vi antok at det var noe organisert rundt denne jukseformen. Da innførte vi umiddelbart interne rutiner for fotografering ved første oppmøte og grundigere sjekk ved identifikasjon, sier Foss.

Fotografering allerede på teoriprøven gjør sjansen for å bli tatt for legitimasjonsjuks større, og Veivesenet er nå på veil til å innføre slik fotoplikt også formelt i forskriften.

Seksjonssef Foss forteller at de fleste tilfellene med identitetsjuks blir stoppet før de i det hele tatt får avlagt prøven på grunn av usikker identifisering.

— Tilfeller med falsk identifikasjon anmeldes til politiet, sier han

Avansert teknologisk jukseutstyr

Vegdirektoratet mener at en annen indikasjon på de har med organisert juks å gjøre, er at det tidligere er blitt avdekket miljøer som driver svarte, ulovlige kjøreskoler.

Direktoratet utelukker ikke at denne virksomheten også strekker seg til teoriprøven.

— Siden vi allerede har ikke-autoriserte aktører i kjøreskolebransjen, er det naivt å tro at det ikke også er organisert juks på teoriprøvene. Men vi har ikke full oversikt og detaljert kunnskap om det, sier pressesjef Kjell Bjørn Vinje.

På Risløkka trafikkstasjon i Oslo forteller fagsjef i Veivesenet Per Bjerke at de flere ganger har tatt juksere på fersken med teknologisk avansert kommunikasjonsutstyr. De har også oppdaget at det på utsiden av lokalet sitter personer i bil som stikker av så snart de blir oppdaget.

- Dette er satt i system. De leverer hjelp til dem på innsiden, sier Bjerke.

Han opplyser at flesteparten av dem som blir tatt er unge mennesker i første halvdel av 20-årene.