KRISTIANSAND: Kjetil Svendsen fra Kristiansand ble sjokkert vitne til den vågale søppelferden på E 39 onsdag ved 17.30-tiden. Svendsen hadde vært på jobb i Songdalen da han havnet bak søppelbilen fra Norsk Gjenvinning ved Meieribakken.

— Jeg la umiddelbart merke til at lastebilen foran ikke hadde sikret lasten ordentlig og forstod at det kunne gå galt da doningen skulle kjøre under broene som ventet litt lenger framme, forteller Svendsen til Fædrelandsvennen.

Se video øverst i saken!

Fryktet lasten kunne løsne

Rett ved rundkjøringen opp til Slettheia sneiet lasten borti noen ledninger som hang over europaveien.

— Jeg la meg litt lenger bak i frykt for at lasten skulle løsne. Da vi nærmet oss veibroa som leder mot Vågsbygdveien, skjønte jeg at det ville gå galt. Lasten slo i brokonstruksjonen og vaiet etterpå, forteller Svendsen.

BANG!: Her smeller søpla rett i gangbroa over E 39. På den spektakulære videoen hører man et kraftig smell. Foto: Kjetil Svendsen

Like etter kjørte søppelbilen videre på Vesterveien hvor en gangbro går mellom de to Statoil-stasjonen.

Kraftig smell

På videoen ser det ut som om det er plassert tre konteinere på lasteplanet. To av dem står oppå hverandre. I den øverste stikker det opp en gjenstand som rager høyt opp i lufta. Det er vanskelig å se hva som stikker opp, men Svendsen mener det må ha vært hardplast eller lignende.

— Det kom i alle fall et skikkelig kraftig smell da gjenstanden traff broa. Jeg satt inni bilen med alle vinduer lukket, men det var ikke noe problem å høre sammenstøtet. Jeg var redd for at lasten skulle ramle av og holdt derfor god avstand. Sjåføren kan være glad for at gjenstanden ikke løsnet, mener Svendsen.

Sjåføren må tydeligvis ha følt eller hørt det kraftige sammenstøtet, for han stanset i avkjøringsfeltet fra Statoil-stasjonen på sørsiden av E 39, forteller Svendsen. Han er opprørt over at noe slike kunne skje på en så trafikkert vei.

Publisert på Facebook

— Yrkessjåfører burde vite bedre og sikre lasten sin på en skikkelig måte. De bærer et stort ansvar og det er tross alt jobben deres. Vi kan ikke ha det slik at transport av søppel er forbundet med så stor risiko. Jeg tenker spesielt på myke trafikanter som fotgjengere og syklister. De ligger tynt an hvis noe slikt kommer flagrende gjennom lufta, sier Svendsen.

Etter episoden valgte kristiansanderen å publisere én av videoene på Norsk Gjenvinnings Facebook-side. Han har ennå ikke fått svar.

— Det blir jo spennende å se hva de svarer på innlegget, hvis de i det hele tatt svarer, sier Svendsen.

- Disse avvikene er alvorlige

Runa Opdal, direktør for juridisk og HMSK i Norsk Gjenvinning, beklager hendelsen på det sterkeste.

— Filmen viser transport som er klar i strid med våre retningslinjer. Konteinere skal ikke plasseres oppå hverandre som i dette tilfellet. De skal stå direkte på lasteplanet. I tillegg skal gods sikres med nett dersom de er fare for sikkerheten. Disse avvikene er alvorlige, sier Opdal til Fædrelandsvennen.

Hun forteller at lastebilen eies av en underleverandør som jobber for Norsk Gjenvinning. Selskapet har vært i kontakt med sjåføren onsdag kveld.

Opdal forteller at alle sjåfører som driver transport for Norsk Gjenvinning forplikter seg til å sikre last i henhold til en sjåførhåndbok.

— Jeg kan foreløpig ikke uttale meg om hvilke konsekvenser det vil få for underleverandøren. Men vi skal ha en grundig gjennomgang av hendelsen med ham i morgen og vil vurdere saken på grunnlag av dette, sier Opdal.

Lokk i hardplast

— Hva forteller han om hendelsen?

— Han har bare gitt en kort uttalelse, det er derfor for tidlig å gå inn på hans forklaring, sier Opdal.

Fagfolk i renovasjonsselskapet, som har sett videoen, forklarer at det er et lokk i hardplast som smeller i broene.

— Lokket kan løsne i den ene siden og sprette opp slik det er har skjedd her, sier hun.