Forskere ved Haukeland Universitetssykehus og Universitetet i Bergen trengermenn med mye magefett som forsøkskaniner til en ny og unik studie som starter ihøst.

Debatten rundt lavkarbokosthold har rast lenge. Nå vil forskerne sammenligneen høyfettdiett og en lavfettdiett på overvektige menn. Dietten har liktkaloriinnhold og lik proteinmengde.

  • En gruppe skal slanke seg ved hjelp av en fettrik diett som består av 70prosent fett, 20 prosent protein og ti prosent karbohydrater.

  • En annen gruppe skal ned i vekt med en lavfettdiett bestående av 20prosent fett, 20 prosent protein og 60 prosent karbohydrater.

Trenger 40 menn

Forskerne skal se på hvilken gruppe som går mest ned i vekt og hvordandietten ellers påvirker helsen deres.

— Like interessant som vektnedgangen er det å se på hvordan kosten påvirkerforbrenningen, kroppssammensetningen, fettet i leveren, kolesterolverdiene ogblodsukkeret, sier forsker Oddrun Gudbrandsen ved institutt for Indremedisinved Universitetet i Bergen.

— Det er stor interesse for å prøve ut dietter med ulikt innhold avkarbohydrater og fett, og vi trenger mer detaljert kunnskap om hvordan kostsammensetningenpåvirker kroppen, understreker forskerne.

Mange synes også det er vanskelig å gjøre kostholdsendringer på en skikkeligmåte, og man kan nå melde seg til studien og få grundig oppfølging til valg avmatretter og medisinske undersøkelser.

  • 40 menn skal være med i studien. De får flere samtaler medernæringsfysiolog som skal gi dem bedre innsikt i egen helse.

  • Deltakerne må ha en kroppsmasseindeks på mellom 30 og 40. * De må være i alderen 30–50 år.

  • De skal innta rundt 2000 kilokalorier om dagen, alt etter vekt. For defleste vil det tilsvare en moderat reduksjon i det totale kaloriinntaket.Diettene er også komponert slik at de er forventet å gi en bedring ihelsetilstanden.

Ubesvarte spørmål

Når det gjelder høyfettdietten er det mange ubesvarte spørsmål forskerne vilha svar på.

— Vi vil rett og slett finne ut hvor fettet blir av når en går ned i vektmed fettrik kost. Blant annet har det vært usikkerhet om noe av fettet lagres ileveren og om høyfettkosthold kan gi andre risikoer for helsen ennlavfettkosthold, sier Vivian L. Veum, doktorgradsstipendiat ved Institutt forindremedisin ved Universitetet i Bergen.

Hun legger til:

— Dette er særlig interessant fordi fettlever er veldig vanlig ved fedme.Leveren er hovedansvarlig for regulering og fordeling av energien, derfor vilvi gjøre grundige målinger av leveren, fett i blodet og forbrenningen. Lite erkjent om hvordan høyfettdietter påvirker kroppens fettlagring over tid iovervektige, så dette blir veldig spennende.

Er en kalori enkalori?

Forskerne er også spente på om de overvektige mennene kommer til å reagereforskjellig på de to diettene.

— Et fettrikt og karbohydrat-redusert kosthold kan være et bra alternativtil et fettfattig kosthold ved behandling av fedme. Det er spesielt viktig atman klarer å holde seg til en god kostholdsplan over tid. Dette blirinteressant å se nærmere på, sier Simon Dankel, postdoktorstipendiat vedUniversitetet i Bergen, sier Simon Dankel, postdoktorstipendiat vedUniversitetet i Bergen.

— Vi vil også kunne få en pekepinn på om en kalori er en kalori, uavhengigav om den kommer fra fett eller karbohydrater. Vi vil altså se hvordan typekosthold påvirker vektnedgangen og fettvevet, sier Jørn V. Sagen, overlege vedHormonlaboratoriet på Haukeland Universitetssykehus og førsteamanuensis vedUniversitetet i Bergen.

Fett fra magen

Forskerne vil samle inn prøver av underhudsfettet fra mennenes mager. Detblir første gang noen analyserer hvordan fettcellene endrer seg etter tremåneder med høyfett- eller lavfettdiett.

Før dietten starter opp skal deltakerne registrere hva de spise over femdager. Når de er i gang vil de få ulike menyforslag til alle måltider. Mens degår på diett skal de igjen registrere kosten sin i tre 5-dagers perioder.

De som skal leve på høyfettdiett vil trolig merke oppstarten på kroppen nårkarbohydratene reduseres til kun ti prosent av energien.

— De vil nok kunne føle seg litt slappe i overgangen, men som regel gårdette bra, sier Dankel.

Ellers skal deltakerne leve som ellers, det vil si trene like lite eller myesom de ellers pleier.

Mer infor om studien kan du få på: http://helse-vest.no/fedme