KRISTIANSAND: – Det er en skam at Justvik skole råtner på rot. Barn er viktigere enn kirke, sier Eva Kvelland (V).

Nestlederen i oppvekststyret i Kristiansand mener politikerne bør omdisponere millionene som rådmannen har lagt inn i økonomiplanen til ny kirke på Flekkerøy til å starte den helt nødvendige oppussingen ved skolen på Justvik. Hun viser til mugg, fukt og dårlig inneklima.

I økonomiplanen for 2016 har rådmannen foreslått å sette av 16 millioner kroner til nytt kirkebygg på Flekkerøy og ytterligere 23 millioner året etter. Dette er penger som Eva Kvelland heller vil bruke på skolen som er blitt skjøvet helt ut av økonomiplanen.

Rektor Helge Sannes stiller seg bak foreldrenes kamp for å få penger til å renovere gymsal og andre skolebygg på Justvik. Foto: Erling S. Hægeland

Rektor Helge Sannes mener tiden er overmoden for å prioritere den snart 50 år gamle skolen på Justvik. Han er glad for alle politikere som prøver å finne penger til de lenge planlagte renoveringene. Gymsalen og garderobeanlegg er blant annet funnet i så dårlig forfatning at det er bestemt at den må rives og bygges ny.

– Kan bruke vår kirke

Styreleder Silje Lønseth Ringsbu ved Justvik skole støtter Eva Kvelland i at elevenes helse er viktigere enn nytt kirkebygg. Hun sier folk på Flekkerøy er velkomne til gudstjeneste i Justvik kirke dersom deres egen kirke er for liten.

– Det er rett og slett flaut at det ikke er blitt gjort noe med skolen ennå. Elever med astma og allergi har en tøff skolehverdag, og enkelte foreldre vurderer nå å ta barna sine ut av undervisningen og flytte dem til andre skoler. Jeg er også redd vi mister ansatte, sier hun.

Skoler for to mrd.

– Venstre får gjøre sine prioriteringer, men jeg vil hevde at Kristiansand kanskje er den kommunen i landet som har den beste standarden på sine skolebygg. Kommunen har de siste 12 årene investert til sammen to milliarder kroner i nybygg og renovering av skoler, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Han viser til at kommunen også har et ansvar overfor kirken, som etter hans mening i flere år er blitt nedprioritert i forhold til skolesektoren.

Venstrepolitiker Eva Kvelland mener elevenes hverdag er viktigere enn nytt kirkebygg på Flekkerøy. Foto: Tore-André Baardsen

– Det hjelper ikke oss at kommunen har brukt to milliarder kroner på skolebygg. De pengene har ikke vi sett noe til, sier Silje Lønseth Ringsbu.Gruppeleder Grete Kvelland Skaara i KrF sier det er alt for tidlig å ta stilling til utspillet fra Eva Kvelland. Partigruppen vil mandag få en orientering om situasjonen ved Justvik skole, og starter deretter budsjettforhandlingene med koalisjonspartiene Høyre, Frp og Pensjonistpartiet.

Presten overrasket

– Flekkerøy er den kirken i kommunen med klart størst aktivitet, og kapasiteten har vært sprengt i 20 år. Nesten hver eneste kveld er det flere samlinger og sang— og musikkøvelser, og bak tynne skillevegger er det ikke enkelt å gjennomføre alle aktivitetene samtidig.

Det sier sokneprest Gunnar Lindtveit som er overrasket dersom det skulle bli flertall for å prioritere Justvik skole på bekostning av allerede avsatte millioner i økonomiplanen til Flekkerøy kirke.

– Typisk opposisjonsutspill

Verken Høyre eller Frp er klare til å ta stilling til forslaget fra Eva Kvelland.

– Jeg har selv vært elev på Justvik, og har et stort hjerte for skolen. Jeg kan likevel ikke forskuttere hvor partiet vil lande i budsjettarbeidet som bare så vidt er kommet i gang, sier Frp-leder Stian Storbukås.

Han mener utspillet fra Eva Kvelland er veldig greit å komme med når en sitter i opposisjon.

– Jeg mener det blir snodig å omprioritere allerede avsatte midler fra kirke til skole. Når det er sagt, så åpner rådmannens budsjettforslag for omprioriteringer, sier Stian Storbukås.

Leder av oppvekststyret, Mette Fimreite Roth (H), er forberet på at det vil komme flere kutt- og endringsforslag.

– Både oppvekst- og helsesektoren i kommunen er presset økonomisk, men det er for tidlig å konkludere, sier hun.