Sjøen er på vei inn over land. Foto: Torstein Øen
Gjestehavna i Kristiansand. Foto: Torstein Øen
Ikke mye julestemning i sentrum. Foto: Torstein Øen
Om du fortsatt har båten ute, bør den sikres godt før uværet på ny treffer landsdelen. Foto: Baard Larsen

— Vinden løyer ikke før sent i morgen, så det blir nok vanskelige kjøreforhold i fjellet en stund til, sier vakthavende meteorolog Nina Larsgård fredag kveld.

Store nedbørsmengder og kraftig vind har preget Sør-Norge i mange timer allerede.

— Vi har meldt at det skal falle mellom 25 og 30 mm enkelte steder. Allerede har det blitt målt 26 mm på Nelaug og 24,4 mm i Landvik, sier hun.

Økt temperatur

Utover kvelden har temperaturen økt og snøgrensa har flyttet seg til rundt 800 meter. I fjeller har nedbøren dermed gått fra sludd til regn.

— Uværet har skapt trafikale problemer. Men det hadde nok ikke vært noe bedre om det var kaldere, sier Larsgård.

Meteorologisk institutt sendte ut et såkaltOBS-varsel for Sørlandet, Telemark, Buskerud, Oppland, Hedmark og Sogn og Fjordane. Dette er også utvidet til å gjelde lørdagen.

«Fredag lokalt mye nedbør i løpet av dagen. Vanskelige kjøreforhold i fjellet pga snø og vind», står det i varselet for Agderfylkene.

Sludd

— Den første nedbøren kan komme som sludd på Agder, så det er fare for at det blir hvitt en liten periode. Så går det fort opp til åtte varmegrader og plaskregn. Vi venter også kraftig vind, opp til sør sterk kuling, men det kan på kysten bli kortvarig liten storm, sa vakthavende meteorolog Inger-Lise Aasen Askautrud ved Meteorologisk institutt tidligere fredag ettermiddag.- Nedbøren blir kraftigst i kveld, men vinden holder seg til lørdag ettermiddag. Først da løyer det. Søndag er eneste sjanse for romjulstur, med vestavind, sol og temperatur ned mot null om natten, legger Askautrud til.

Reprise mandag

Mandag er på det nytt ventet inn et lavtrykk inn over landsdelen. Dermed er vi i gang med en ny runde.

— Så langt vi kan se er det ikke noe tegn til kulde og snø, men plutselig kan det snu. Men da er vi nok et godt stykke ut i januar. Noe innen de neste par ukene kan vi ikke se for oss, sier meteorolog Askautrud.

Unntaket er indre og høyereliggende strøk, hvor det er ventet en del centimeter med snø resten av året.

30 mm

— Årsaken til uværet er som kjent et stormsenter som lå over Skottland i natt, og traff vår landsdel på formiddagen. Det kommer til å fortsette å blåse kraftig resten av dagen. Regnværet kommer også, med mest nedbør i ettermiddagstimene, sier meteorolog Beate Tveita ved Storm Geo.

Snøgrensen kommer til å ligge på mellom 600 og 800 meter, så det må reises langt om du er på jakt etter snø. Lokalt blir det store nedbørsmengder, opp mot 30 millimeter over Agder.

— Der nedbøren kommer som snø, kan det bli opptil 30 centimeter snø. I fjellet og på utsatte steder blir det liten storm, mens det blir mer sørvestlig retning i kveld. Da blir det også fare for torden over hele Agder. Utover natt til lørdag og lørdagen blir det mest byger i vestlige områder, tilføyer Tveita.

Sol søndag

Også lørdag blir det kuling, men for det meste bygevær. Været på høyfjellet kan bli veldig dårlig.

- Allerede nå er det kolonnekjøring over Hardangervidda, så det blir nok kolonnekjøring også i sør. Været blir dårlig med dårlig sikt. Jeg ville ha sjekket vegvesenets nettsider om føreforholdene før jeg hadde reist mot fjellet i ettermiddag, råder hun.

— Søndag venter vi at det roer seg med et par lette byger i vest. Vinden blir av vestlig retning, og det er gode muligheter for at østlige områder av Agder kan bli en fin dag, sier Tveita.

Trykk for nettkamera fra Hovden her.