KRISTIANSAND: Det var i begynnelsen av april i fjor at den da 31 år gamle mannen befant seg i moras leilighet i Kristiansand. Politiet kom til stedet etter at mora hadde gitt melding om at han var ruset og psykotisk.

De kunne høre ham romstere og skrike voldsomt inne i leiligheten. Politiet ga seg til kjenne, og ba ham komme ut, men fikk ingen respons.

Minst to politifolk gikk da inn, og plutselig kom 31-åringen mot dem med en brødkniv hevet over hodet. Den fremste politimannen fikk rygget bakover, og viftet med skjold og kølle for at den tiltalte ikke skulle treffe ham.

Husker ikke episoden

Verken politimannen eller skjoldet ble truffet, og 31-åringen ble pågrepet etter at ytterligere forsterkninger kom til stedet.

I retten sa tiltalte at han var ruset på amfetamin og ikke husker episoden, men han utelukker ikke at det kan ha skjedd.

Kristiansand tingrett mener han handlet forsettelig og dømmer ham for trusler om alvorlig legemsbeskadigelse.

Frikjent

31-åringen var også tiltalt for trusler mot sin egen mor den samme ettermiddagen, men retten finner såpass mye tvil rundt hendelsesforløpet at han frikjennes for dette.

I januar 2011 skal han ha slengt mora i veggen flere ganger, men retten påpeker at bevissituasjonen er den samme som i forholdet nevnt over og frifinner dermed tiltalte for dette.

I tillegg var 31-åringen tiltalt for flere brudd på vegtrafikkloven.

Truet med teleskopbatong

Ved en anledning ble han tilfeldigvis oppdaget av politiet i enden av Bråvannsstien.

— Tiltalte gikk ut av bilen og tok ut en teleskopbatong som han holder hevet over hodet. Han tar videre frem en hammer som han viser frem, heter det i dommen.

Han er uten gyldig førerkort og dømmes for kjøring i ruspåvirket tilstand. Sperrefristen fastsettes til to år fra kjøringen fant sted, og 7.000 kroner i bot.

Rehabilitering

31-åringen er straffedømt åtte ganger tidligere for lignende forhold, og har en lang historikk med rus og kriminelle forhold.

Han ønsker nå endring, har levert rene urinprøver i minst tre måneder og har fått plass på behandlingsinstitusjon.

Dette mener retten er gunstig, og fastsetter dommen til fengsel i syv måneder, som gjøres betinget med en prøvetid på to år og på vilkår at han starter på rehabilitering så snart plassen er ledig.