KRISTIANSAND: Kvinnen ble i Kristiansand tingrett i november i fjor dømt for mordbrann og fikk da to år og ni måneders fengselsstraff. Kvinnen anket til lagmannsretten, fordi hun mente at ildspåsettelsen i solstudioet ikke var mordbrann, men skadeverk.

Juryen i lagmannsretten svarte ja på spørsmålet om det var mordbrann, men de tre juridiske dommerne var uenig og satte kjennelsen til side. Dermed kom saken tilbake igjen til lagmannsretten, denne gang som meddomsrett. Den består av tre juridiske dommere og fire sivile meddommere.

Lagmannsretten, som meddomsrett, har med seks mot en stemme funnet kvinnen skyldig i mordbrann.Ifølge dommen forklarte tiltalte "at hun ikke tenkte på muligheten av en farlig utvikling som følge av påtenningen. Fordi hun trodde søppelbøtten var av stål regnet hun med at ilden ville dø ut når papiret var brent opp. Hun regnet ellers med at brannvarsleren ville alarmere folk før det oppsto fare.

Tror ikke på forklaringen

Lagmannsrettens flertall har ikke tiltro til denne forklaringen. For det første var hun klar over at det var mye papir i søppelbøtten, som er forholdsvis stor. Denne var montert på en vegg som var kledt med en type malt panel. Det var fyr i papiret da hun gikk ut av solcellen. Solcellene er små og ligger tett, og som nevnt, med en åpning mellom cellene øverst. Hun har i det minste hatt en forestilling om at veggen kunne ta fyr i en slik grad at farlig røyk og gass kunne utvikles.

Spredningsfare

Da var det svært nærliggende at røyken og gassen spredte seg til andre solceller. Dette har hun også hatt en forestilling om. Hun visste at det var noen som solte seg i minst en annen solcelle. Hun var seg også bevisst at man ofte ble døsig under solingen og/eller at man hørte på musikk, enten fra radioen i cellen eller fra medbrakt musikk. Hun var klar over at solstudioet var ubetjent. Lagmannsrettens flertall legger etter dette til grunn at hun i det minste hadde en vag eller sløret forestilling om at påtenningen lett kunne forårsake tap av menneskeliv".

Mindretallet mente det ikke var ført bevis for at kvinnen kunne forutse at noen kunne omkomme.

Det var en ung kvinne som lå inne i en avlåst bås i solstudioet som så vidt klarte å komme seg ut før brannen blusset opp.

Skyldspørsmålet er nå endelig avgjort etter behandlingen i lagmannsretten.