AGDER: I 1993 anmeldte den nå 35 år gamle kvinnen flere personer på sitt hjemsted for seksuelle overgrep. Saken mot den 57 år gamle mannen ble henlagt.

I desember i fjor sendte kvinnen flere tekstmeldinger til 57-åringen og gjorde krav om penger.

Retten utpressing.jpg Foto: Hallgeir Oftedal

— Det var ikke meningen å presse ham, det var bare et forsøk på å få han til å erkjenne hva han hadde gjort mot meg, sa kvinnen i sin forklaring i retten tirsdag formiddag.

Ble vettskremt

Den 57 år gamle mannen fortalte i retten at han ble vettskremt av kravene som kom.

— Jeg har jo innrømmet at jeg har klint og berørt henne. Men saken ble henlagt. Da kravene kom ble jeg redd fordi hun truet med advokat og rettsmøter. Jeg turde ikke annet enn å sende 100.000 kroner. Jeg var redd for at hun skulle sende folk på meg. Da det kom et krav om ytterligere 50.000 kroner gikk det galt. Da havnet jeg på sykehuset etter et selvmordforsøk, fortalte mannen i sin forklaring til Kristiansand tingrett.

Kvinnen nekter straffskyld for utpressingen av 100.000 kroner fordi hun mener det kravet er berettiget. Forsøket på ytterligere utpressing av 50.000 kroner erkjenner hun straffskyld for.

Det var noen saftige tekstmeldinger den 35 år gamle kvinnen sendte til 57-åringen. Det startet med at mannen hadde valget mellom å betale eller å «få et helvete». Kvinnen sa at hun også hadde fått en advokat, noe hun i retten erkjente var en bløff. Da tilleggskravet om 50.000 kroner kom, skrev kvinnen at mannen kunne risikere åtte års fengsel, og at han måtte stille på et rettsmøte i Arendal på en angitt dato og klokkeslett om han ikke betalte. I retten sa kvinnen at alt dette bare var bløff.

— Jeg krevde penger av han fordi han ikke skulle gå med hevet hode på stedet vi kommer fra begge. Men jeg forstår at det var en grusom måte å kreve inn penger på, sa kvinnen i retten.

Fryktet jentas brødre

En politibetjent som vitnet i retten fortalte at den tiltalte kvinnen i 1993 anmeldte fire personer på sitt hjemsted for seksuelle overgrep. Disse overgrepene skulle ha skjedd i perioden fra 1990 til 1993, mens jenta var mellom 12 og 15 år.

— En person ble domfelt. For de tre andre sakene ble anmeldelsen henlagt av politiet. 57-åringen som ble presset for penger var redd for at to av tiltaltes brødre skulle gjennomføre represalier. De to er kriminelle og knyttet til rus, sa politibetjenten.

Da politianmeldelsen kom aksjonerte politiet. Den tiltalte kvinnen hadde i mellomtiden klart å bruke opp halvparten av beløpet som 57-åringen betalte. 51.000 kroner ble funnet i en konvolutt i kjøleskapet hjemme hos tiltaltes mor.

Aktor, politiadvokat Jan Are Amundsen, beskrev i sin prosedyre kravene fra tiltalte for uberettiget, ikke minst fordi hun også hadde fått avslag på søknad om offentlig voldsoffererstatning. Han nevnte også kvinnens trusler om å spre rykter om den fornærmede på hjemstedet.

— Det er en alvorlig sak og et stort beløp. Passende fengselsstraff i denne saken er 90 dager, sa aktor. - 45 dager kan gjøres betinget med en prøvetid på to år. I tillegg bør kvinnen betale 100.000 kroner i erstatning til mannen som ble utpresset.

Kvinnens forsvarer, advokat Svein Kjetil Stallemo, mente at det var juridisk grunnlag for å frifinne kvinnen for utpressingen av 100.000 kroner, men at hun kunne dømmes for et forsøk på utpressing av 50.000 kroner. Han ba om at kvinnen ble ansett på mildeste måte.