LILLESAND: — Denne beskatningen skal vi endre. Det lover jeg, sa Solberg, etter at Foss hadde tordnet om hvor urettferdig eiendomsskatt på verker og bruk, etter hennes mening, slår ut.

Foss Bad med 35 ansatte på Birkeland fikk tredoblet eiendomsskatten for tre år siden. Alle maskiner og mye utstyr ble plutselig beskattet. Nabobedriften fikk skatteøkning fra 100.000 kroner til 1,2 millioner kroner.

— Må vi gjøre som Elkem og andre, flagge ut? Vi vil ikke det. Maskinene skaper arbeidsplasser og bør ikke beskyttes, sa Foss før hun delte ut brosjyre og ba Erna Solberg vurdere Foss Bad.

— Stortinget kjøpte bad av dere. Jeg kjenner igjen modellen, sa Erna, før hun lovet å endre skattesystemet.

— Det er en høyesterettsdom som ligger til grunn. Man begynte å beskatte maskiner. Det andlet om raffenerier og store installasjoner. Det har gått for langt. Reglene må endres, sa Solberg.

Birkenes-ordfører Arild Windsland sier at Birkenes har eiendomsskatt på verker og bruk for å få inntekter fra kraftanlegg. Problemet, i følge Windsland, er at alle bedrifter må behandles likt. Dermed rammes småbutikker også.— Vi kan ikke forskjellsbehandle, men vi kan lage egne regler for skatt på kraftverk. Det bør vi se på, sa Solberg.

Hun var enig i at små bedrifter og store selskaper ikke kan behandles likt.

I Lillesand gikk Erna rundt og pratet med folk.Jan Olav Maurud var skikkelig irritert over at pensjonister i ekteskap taper pensjon på samordning.

— Der er det kun FrP som lover å hjelpe deg. Vi kunne hatt tillegg for enslige, men i 1967 valgte de fratrekk for gifte. Utgiftene er høyere for enslige. Det er grunnen. Det er en god grunn, sa Erna Solberg.