MANDAL: – Vi er spesielt oppmerksomme på at de kommer, og i år vil vi være ekstra på hugget for å sørge for å få vekk båtene i startfasen dersom det tegner til bråk, sier fungerende stasjonssjef i Mandal politistasjon Dag Helge Engeland.

Torsdag arrangeres Skalldyrfestivalen for 25. gang. Bråk fra såkalte festbåter under matfestivalen har vært et gjennomgående problem for politiet de siste årene.

– Folk i 20-årene kommer i overfylte sjekter fra Kristiansand, Søgne og Lindesnesområdet. De legger til kai, spiller høy musikk, og er ofte beruset. Dette har tidligere medført en del uro og støy, og er et problem vi også forventer å måtte forholde oss til i år, sier Engeland.

Nestenulykker i elva

Politiet vil håndtere problemet ved å taue båtene bort. Ifølge Engeland har det under tidligere skalldyrfestivaler forekommet nestenulykker hvor ungdommer har falt i elven.

– Vi vet at det er en del berusede som kjører båt under festivalen. I tillegg til å sjekke båter og lanterneføring, blir det derfor også promillekontroller av båtførerne, fortsetter den fungerende politisjefen.

40 natteravner

Festivalen trakk i fjor mellom 45 og 50.000 mennesker. Bortsett fra båtbråk forventer Engeland lite uro under arrangementet.

– De to siste årene har det i forhold til antall besøkende vært minimalt med bråk. Festivalen har blitt mer familierettet. Vi forventer selvsagt at det kan bli noe uro, men vi vil være godt bemannet også i år.

Han mener at Skalldyrfestivalen er en trygg festival å ferdes på.

– I år er det meldt på over 40 natteravner. De vil være synlige i uniformer. Dessuten sørger et profesjonelt vaktselskap for at drikkevarer ikke blir brakt med inn på festivalområdet.

Ber foreldre ta ansvar

Når det gjelder mindreårige oppfordrer Engeland foreldre til å være påpasselige med å få barna hjem om kvelden.

– Det er ikke rett at 15-16-åringer løper rundt i byen i to-tre tiden på natta. Det er heldigvis ikke noe stort problem, men det skjer fra tid til annen, også under Skalldyrfestivalen, sier Engeland. Mindreårige som blir observert i ruset tilstand vil bli kjørt hjem av politiet.

– Båtfesting er et ikke-tema

FRYKTER IKKE BRÅK: Skalldyrgeneral Jallis Eriksen er ikke bekymret for at utenbysungdommer i festbåter skal skape støy under årets Skalldyrfestival. Foto: Martine Haugland

Festivalsjef Jallis Eriksen frykter ikke båtbråk fra ungdommer under årets Skalldyrfestival.– Arrangeringen av festivalen er den roligste helga i året. Båtfesting er et ikke-tema. Dette er en familiefestival. De som oppsøker oss er ikke ute etter å lage tull og tøys, sier festivalsjefen.

Ifølge han er det mange år siden ungdommer som fester i båt har vært et problem for festivalen.

– Slik bråk vil ikke bli et problem i år. Det vil være synlig politi og vaktselskap tilstede hele helgen, fortsetter han.

Rigging til festivalstart er i full gang, og Eriksen har store forventninger til Skalldyrfestivalen som i år feirer 25-års jubileum.

– Nå ser det ut til at vi har været med oss også, så da ligger alt til rette for at dette skal bli en fin jubileumsmarkering, sier Eriksen.