KRISTIANSAND: Narkotikapartiet er ikke ferdig analysert. Dersom det dreier seg om amfetamin har partiet en verdi på mellom seks og ni millioner. Dersom det er kokain er verdien over 20 millioner.

En drøyt 30 år gammel nederlender er varetektsfengslet, siktet for innførselen.

Tollvesenet fant først 75 gram kokain gjemt i bilen. Isolert sett har dette beslaget en gatesalgsverdi på cirka 150.000 kroner.

Under fengslingsmøtet 23. september erkjente nederlenderen straffskyld for innførselen av 75 gram. Han aksepterte å sitte i varetekt. Samtidig ble han ilagt fullstendig isolasjon i én uke av etterforskningsmessige hensyn.

Fant mer narkotika

Da bilen ble ransaket på nytt dagen etter, fant tollerne enda mer narkotika, slik at det samlede beslag er på cirka 15 kilo. Kokain omsettes i små mengder for en pris på cirka 1500 kroner per gram. Det betyr at beslaget kan en gatesalgsverdi på cirka 20 millioner, avhengig av kvantumet i omsetningsleddene. Dersom partiet er amfetamin, er omsetningsprisen mellom seks og ni millioner.

Beslaget er et av de største som er gjort på flere år i Norge, særlig hvis det viser seg at stoffet er kokain.

— Jeg kan verken avkrefte eller bekrefte Fædrelandsvennens opplysninger om narkotikapartiet, sier lederen av avsnittet for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt, Leif Vagle, til Fædrelandsvennen.

Tollvesenets øverste ledelse i Norge ønsker ikke å kommentere saken, og henviser til politiet.

Mer isolasjon

Da tollerne fant mer narkotika i bilen, reagerte politiet med å be Kristiansand tingrett om ytterligere to ukers isolasjon, et krav retten imøtekom. Under tingrettens behandling av anmodningen om forlenget isolasjon, ble det så vidt Fædrelandsvennen forstår, vist til at tilleggskvantumet kunne være amfetamin.

Den siktede nederlenderen har forklart retten og politiet at partiet på 75 gram kokain skulle leveres til en person i Larvik, og at han før leveransen skulle ringe eller sende melding til mottakeren.

Nederlenderen hadde flere forskjellige mobiltelefoner med seg da han ble pågrepet av politiet, ifølge opplysninger i fengslingskjennelsen.

Advokat Sveinung Søndervik Johnsen er forsvarer for nederlenderen. Han bekrefter at hans klient har erkjent straffskyld for innførsel av 75 gram kokain.

— Det andre partiet som politiet skal ha funnet i bilen benekter han enhver befatning med, sier Johnsen.