KRISTIANSAND/ FLEKKERØY: Det har kommet mange leserreaksjoner på at Fvn.no tirsdag omtalte de 18 år gamle Hellpatrol-filmene som nå har dukket opp igjen.

For noen uker siden la filmskaperne selv de gamle amatørfilmene ut i all offentlighet på nettstedet Youtube. I filmene skyter lokale actionhelter med skarpt mot hverandre og kjører rundt på moped med hagle på ryggen.

— Det eneste dere gjør er å lage et dårlig rykte for oss innfødte på øya, skriver en opprørt innsender.

Selv har guttene bak filmene fra 80-tallet følgende å si om alt medieoppstusset:

— Filmene er et morsomt tilbakeblikk, og de har et historisk sus over seg. Dette er et dokument fra en tid med nesten ingen biltrafikk og masse boltreplass for øyas ungdom i skogen, sier filmskaperne i "Berge Pictures": Terje Magnussen (34), Pål Gundersen (32), Aadne Slettebo (34), Tommy Olsen (33) og Bjørn Andersen (32) til fvn.no.

- Slik vi blir fremstilt er det helt grei, akkurat sånn var det jo på øya på slutten av 80-tallet. Det er moro, og skaper litt blest om øya, sier Aadne Slettebo.

Magnussen og de andre var 15-17 år da filmene ble spilt inn. Torsdag kveld denne uka var "Hellpatrol-gjengen" samlet, som de ofte er, til kaffeslabberas på Flekkerøya. Praten gikk livlig rundt de nylig publiserte filmene.

— Filmene ble lånt og sett av mange på Flekkerøya. I mangel på kino, hadde filmene premiere på øyas kiosk, Bageriet. I årenes løp har filmene blitt kopiert flere ganger, og til slutt var både originaler og kopier borte, forteller Magnussen og de andre guttene.

Dukket opp i England

Flekkerøyguttene trodde filmene var tapt for all ettertid, men så en dag fikk en av guttene i Hellpatrol-gjengen en telefon:

— Filmene ble funnet på et loft i England i 2000 eller 2001. Filmene hadde på uforklarlig vis blitt med et flyttelass over til de britiske øyer. Den siste kjente kopien av filmene ble dermed reddet og spilt over på DVD.

— Da det har vært stor pågang for å se filmene igjen, ble de besluttet lagt ut på Youtube, forteller "Dude" og "Jew", som er manusforfattere og produsenter. De lot seg inspirere av amerikansk action fra 80-tallet med Chuck Norris, Arnold Schwarzenegger og Steven Seagal.

Inspirert av Judas Priest Berge Pictures ble grunnlagt på 80-tallet, og produserte flere filmserier, deriblant hele fire " Hellpatrol"-filmer.

— Navnet er inspirert av Judas Priest-låten med samme navn, forteller Magnussen. Han forteller at de foruten action-filmer også produserte både dokumentarer og naturprogrammer.

I tillegg til fire faste skuespillere og produsenter, var flere gjesteskuespillere med.

— Det hang høyt å få en rolle i disse filmene, sier filmprodusentene.

Ingen dyr skadet

Under innspillingen av filmene ble det brukt fantasifulle teknikker for å kompensere for dårlige redigeringsmuligheter. Rekvisitter og kamera ble lånt ut av venner og familie.

— Ingen mennesker, dyr eller eiendom ble skadet under innspillingene, sier guttene, som vedgår at det ble skutt med skarpt hele veien.

Ingen reagerte heller på at guttene kjørte rundt i kamo-dress med hagla på ryggen.

— Vi kunne aldri ha spasert rundt med hagle i dag. Miljøet på Flekkerøya har nok endra seg etter at tunnelen kom og fergeforbindelsen ble lagt ned, sier guttene.