KRISTIANSAND : 6000 bileiere på Agder skylder totalt 14 millioner kroner i årsavgift for bil, og i går gikk fristen ut for å klistre skiltoblatene på bilen din. De neste ukene vil tollvesenet, Statens vegvesen og politiet jakte på dem uten skiltoblat.

— Vi har lister over hvilke biler som ikke har betalt. Vi besøker bileierens adresse, arbeidsplass og kikker på store parkeringsplasser i en periode nå fremover, sier kontorsjef for Tollvesenet region sør, Helge Breilid.

Han opplyser at dette utgjør omtrent 3,5 prosent av bilparken på Agder.

— Landsgjennomsnittet er på 3,9 prosent. Så sørlendingene er litt flinkere enn landsgjennomsnittet til å betale, sier Breilid.

Ulovlig å kjøre uten oblat

Selv om du har betalt årsavgiften, risikerer du å få skiltet klippet av hvis du ikke har festet på skiltoblatet.

— Vi vil følge nøyere med på veiene de kommende dagene. Hvis bilister kjører uten de nye oblatene, har de egentlig ikke veirett, selv om alt formelt sett er i orden, sier seksjonssjef Terje Bekker ved Statens vegvesens kjøretøyseksjon på Sørlandet

Har du gjennomført EU-kontroll på bilen din, og har forsikringen i orden, skal du ha mottatt de gule oblatene i posten før sommeren. Blir bilen først avskiltet, vanker det et påskiltingsgebyr på 1200 kroner for å få bilen på veien igjen.

— Manglende oblater skyldes ofte at man ikke har gjennomført EU-kontroll eller hoppet bukk over forsikringen. Da mottar man ikke oblatene automatisk. I og med at den formelle datoen for å få på oblatene er 15. august, har folk imidlertid hatt god tid til å få dette i orden, sier Bekker.

Tvangsinnkreves

Bileierne kan hente bilskiltet sitt hos Statens vegvesen mot betaling av årsavgiften og gebyrene. Hvis årsavgiften derimot ikke blir innbetalt innen 15. september, sendes kravet videre til Statens innkrevingssentral.

— Da blir årsavgiften tvangsinnkrevd. Summen blir trukket av lønnen til bileieren. Har vedkommende ingen inntekt, leter vi etter andre verdier vi kan beslaglegge, sier Berit Bjørkmo i Statens innkrevingssentral.

Bjørkmo anslår at de hvert år tvangsinnkrever årsavgiften fra 30-40.000 bileiere.

— Så lenge man har noe av verdi, slipper man ikke unna.