MANDAL: — Jeg har nesten ikke sovet i natt, betror Robin Pedersen Daniel i klasse 8a ved Blomdalen ungdomsskole oss. Etter måneders venting fikk han endelig den bærbare pc-en i går.

Med dette stiller Mandal kommune seg i elitedivisisjonen i Norge hva angår digitale verktøy til sine grunnskoleelever. Fra nå vil alle elever som begynner i ungdomsskolen få utlevert en bærbar pc.

Denne skal de bruke på skolen i alle fag der det er nødvendig, og de kan ta den med seg hjem etter skolen. Etter at de er ferdige med ungdomsskolen, er maskinen deres - helt gratis.

Rundt 200 elever får maskinene denne uka. Prislappen blir på to millioner kroner, som også inkluderer alt utstyret som må til. De to ungdomsskolene har måttet styrke strømnettet for å takle maskinbruken og dessuten bygget ut det trådløse nettverket. Dessuten får elevene en gratis ryggsekk til maskinen og låser for å sikre seg mot tyveri.

KJEMPELØFT.

— Mandals politikere har med dette tatt et kjempeløft for sine elever, sier rektor Bente Christensen, som er svært glad for satsingen. Pc-en skal brukes i så godt som alle fag. Det er lagt inn egne programmer i maskinene, tilpasset fagene. Dessuten vil lærerne, som også har fått pc-er, legge ut oppgaver, lekseplaner og beskjeder på internett for elevene.

På kommunens dataavdeling står nå en egen stab klar for å ordne opp i de problemene som nødvendigvis vil oppstå med maskinparken. Også datafirmaet Dell, som har levert maskinene, har en egen serviceavtale med skolen, der de forplikter seg til å ordne maskinene senest dagen etter at problemet har oppstått.

Hva så om elevene mister pc-en i asfalten - må de selv betale?

— Nei, maskinene er forsikret. Men de har alle måtte skrive under en egen kontrakt om å være hensynsfulle med maskinene, noe som betyr at de kan komme i et erstatningsansvar om de viser grov uforstand, sier it-ansvarlig i kommunen, Roy Kenneth Grundetjern. Elevene drilles også i nettvett.

Spente.

I går var altså tiden endelig kommet, i første omgang for blant andre 8a på Blomdalen ungdomsskole. Det var en svært spent gjeng som ankom datarommet for å få maskinene.

— Kjempekult at Mandal kommune gjør dette for oss elever, mener Heidi Åslie, som akter å bruke maskinen til å være på MSN og laste ned musikk - når hun altså ikke jobber med skolearbeid.

Tekst: Jarle R. Martinsen

jarle.martinsen@fvn.no - 38 27 17 45