OSLO: Det skjedde på et tidspunkt da barna mente at skole og utdanning ikke var videre interessant, går det fram av et intervju som journalister fra Danmark, Sverige og Finland hadde med kongeparet på Slottet tirsdag.

– Vi har forsøkt å gi våre barn et så godt grunnlag som mulig for at de kan treffe sine egne beslutninger ut fra egne vurderinger. Og det gjør de, sier dronning Sonja.

Men i samme åndedrag innrømmer hun med et smil at hun og kongen ikke alltid har vært enige med barnas holdninger og beslutninger, og at de derfor satte av en hel weekend for å fortelle de unge om «hva som er viktig og avgjørende i livet».

17. mai

De nordiske journalistene var i Norge i anledning 17. mai og snakket blant annet om kongeparets rolle i den forbindelse. Og selv om kongeparet nærmere seg 70 forsikret de de nordiske journalistene om at de ikke har noen planer om å trappe ned.

Og som vanlig vil de stå på Slottsbalkongen for å hilse tusener av barn «som med blomster i hånd feirer nasjonaldagen – mange i røde, hvite og blå nasjonaldrakter» som det står i det danske nyhetsbyrået Ritzaus’ beskrivelse av den norske 17. maifeiringen.

Om noen skulle mene at kongen ser litt blek ut når han står på balkongen 17. mai, kan det skyldes at majesteten, som så mange av hans undersåtter, er rammet av de store mengdene pollen som er kommet med finværet den siste tiden.

Terrortrussel

Kong Harald ble også spurt om terrortrusselen mot Norge og Danmark, som nylig igjen ble framsatt av Al-Qaida.

– Dessverre er slike trusler blitt en del av hverdagen. Det må vi lære å leve med, sier kongen som i det daglige ikke tenker på slike trusler.

Derimot bekymrer den stadig økende forurensningen ham. Under en seiltur i Østersjøen i fjor opplevde han en omfattende algeoppblomstring.

– Jeg ble oppriktig sjokkert. Jeg har aldri sett lignende algeblomstring. Det er noe som ikke stemmer, sier kongen og føyer til i en lett oppgitt tone at han ikke vet hvordan forurensningen kan gripes an, men at han håper noen vil gjøre det.

Sykdom

Kongens sykdom de siste årene var også et tema under intervjuet, og kongeparet la ikke skjul på at åpenheten i den forbindelse var helt bevisst.

– Åpenhet og dialog medfører færre misforståelser og færre gale opplysninger i mediene. Åpenhet minsker også risikoen for rykter, sa kong Harald blant annet.

Han fortalte også at han hadde sluttet å røyke da han ble syk, noe han hadde ventet skulle bli svært vanskelig etter å ha røykt 40 sigaretter daglig i 50 år.

– Det var skuffende lett å slutte. Jeg trodde jeg skulle pusse glorien etter å ha vist stor viljestyrke. Men det var slett ikke nødvendig, sier kongen med en god latter, før han legger til at han ikke har savnet nikotinen i fem sekunder.