MANDAL: — Det var stort og overveldende å være med på, sier 44-åringen.

Sammen med en gruppe på 13 personer har han brukt årets sommerferie på et iskaldt fjell på Svalbard for å avdekke kjempeøglen som levde for 150 millioner år siden.

Det de har funnet er en hittil ukjent art av en såkalt pliosaurus, og som er like lang som en buss. Den levde i havet der den var sjefen over alle sjefer. Den hadde ingen fiender.

Høyberget er en nokså alminnelig naturfaglærer ved Vassmyra ungdomsskole, men med en uhyre sterk interesse for fossiler. Helt siden barndommen har han gravd etter beinrester på hobbybasis.

I mange år har han kjent paleontologen Jørn Hurum, som er ansatt ved Naturhistorisk Museum i Oslo. Sommeren 2004 fant de et stort øgleskjelett sammen med flere andre studenter på Svalbard, i seg selv en stor sensasjon.

— I fjor trålet vi igjen mange kvadratkilometer på let etter mer, og da fant vi denne dinosauren i tillegg til 28 andre fossile skjeletter. Dette er fire ganger mer enn hva som blir funnet på verdensbasis gjennom et helt år, forteller Høyberget.

Gravde fram

Nå i august slo de leir ved Knerten, fjellet der dinosauren tålmodig ble gravd fram og som er en times båttur fra Longyearbyen.

— Vi har funnet snutepartiet, 15 ryggvirvler, et helt overarmsbein og et svært skulderblad. Det spesielle er at mange bein fortsatt henger sammen, forteller han.

At restene etter dyret er så godt bevart, skyldes blant annet at det lå på svært dypt hav der det var oksygenfattig og giftig. Dermed var det få organismer som kunne gå løs på kadaveret. På land har forholdene også vært ideelle, fordi den har vært oppbevart i skifer.

Nå har de fått ut store deler av restene etter dyret, som nå skal gjenskapes på Naturhistorisk museum. Det tar lang tid, så først om fem år vil dette arbeidet være ferdig.

Imens må elevene på Vassmyra ungdomsskole bryne seg på fossilkunnskapene til læreren. - For dette er selvsagt pensum, sier han med et entusiastisk smil.

Les mer om funnene på

Svalbard på www.nhm.uio.no/pliosaurus/