FARSUND: — Det var helt forferdelig. Plutselig begynte det å strømme inn med sms-er og telefoner fra menn som ville ha sex med meg, forteller kvinnen.

Hun bor i Farsund og opplevde et sant mareritt en kveld i slutten av september. Brått kom det grove sms-er fra menn over hele landet, flere av dem med nakne bilder av avsenderne i tydelig opphisset tilstand.

I tillegg ringte det en mann i 50-årene som ville møte henne for å ha sex med henne.

Det viste seg å være en kamerat av kvinnen som hadde lagt ut telefonnummeret hennes sammen med en tekst som intimbeskrev henne samt at hun ville ha sex med menn som var «godt utstyrte».

— I den ene sms-en sto det sammen med et bilde av en erigert penis spørsmål om den var stor nok. Det var ekkelt og dypt krenkende, sier hun til Fædrelandsvennen.

5000 i bot

Nå har kameraten fått 5000 kroner i bot av politiet. Dagen etter alle henvendelsene anmeldte hun nemlig dette.

— Via han som ringte meg fikk jeg rede på hva dette var for noe, og fikk dessuten teksten. Det skremmende for meg var at korrekt alder på meg sto slik at det måtte være noen som kjente meg, forteller hun.

Politiet klarte via en dataekspert å spore opp mannen som hadde lagt ut sms-annonsen. Han la kjapt kortene på bordet og har altså fått en bot.

— 5000 kroner i bot er en altfor slapp reaksjon. Annonsen skapte kaos hos meg og jeg klarte ikke å gå på jobb på to dager. Det føltes dypt krenkende og nedverdigende at noen for det første har gjort dette mot meg, og så få sms og telefoner fra noen som tror jeg er en prostituert, sier 27-åringen.

Vet ikke hvorfor

Hun har ingen idé om hvorfor kameraten gjorde det, hun har ikke snakket med ham siden. De har kjent hverandre i flere år og har ikke noe usagt med hverandre, så vidt hun vet.

Hun ble tilbudt å møte ham i konfliktrådet, men var overhodet ikke interessert i å ha noe med vedkommende å gjøre mer.

— Det er altfor lett å gjøre noe slikt som dette mot noen. Ved hjelp av internett og sms kan man jo ødelegge noen for livet, sier kvinnen.

Hun har dessuten opplevd akkurat det samme for to år siden, da det brått kom sms-er og telefoner fra menn. Men da lot hun være å gjøre noe.

Lagt bak seg

Mannen som la ut sms-annonsen, er overfor Fædrelandsvennen lite lysten på å snakke om hvorfor han gjorde dette.

— Nei, dette har jeg lagt bak meg, sier han.

— Beklager du hendelsen overfor kvinnen?

— Det vil jeg overhodet ikke kommentere. Og plager du meg mer nå, kontakter jeg politiet, sier mannen og legger på.

Kostbar flørt

Den spesielle tjenesten Farsund-kvinnen ble utsatt for, fungerer slik at en person sender inn en annonse via sms til en chattetjeneste. Deretter blir den sendt ut til alle som skriver «love» eller «kos» til samme telefonnummer.

Fædrelandsvennen testet tjenesten i går. Vi fikk i løpet av ti sekunder fire ulike sms-er tilbake, som hver kostet 30 kroner før vi fikk stanset sms-flommen ved å sende ordet «stopp» tilbake.

Innholdet i alle meldingene var alle sterkt sexfokuserte med tilsynelatende ulike kvinner som søkte kontakt.

Det er firmaet Norsk Telekommunikasjon som står bak sms-tjenesten. Daglig leder Ole Magnus Vik sier at det er første gang han hører om problemstillingen med misbruk av andre navn og telefonnumre.

— Vi har holdt på i halvannet år og har hatt rundt 3000 kunder, sier han.

Han sier at det er svært vanskelig å forhindre at noen bruker andres navn og telefonnummer.

— Det er jo slik i alle interaktive tjenester, sier Vik.

- Økende problem

— Denne type identitetstyveri blir stadig flere utsatt for etter hvert som det blir flere kanaler for slikt, som på internett, sms-tjenester og tekst-tv, sier seniorrådgiver Gunnel Helmers i Datatilsynet.

Hun sier at man via personopplysningsloven, men også via straffeloven om brudd på privatlivets fred har rett til beskyttelse mot at noen legger ut ditt navn, bilde eller likende i kanaler du ikke ønsker.

Hennes inntrykk er at politiet tar disse sakene alvorlig.

— Vi har flere eksempler, blant annet når noen oppretter kredittkort i andre navn, at politiet går tungt inn i sakene, sier Helmers.

I tilfellet med farsundskvinnen sier Helmers at det kan være vanskelig å overskue konsekvensene for henne etter at noen har lagt ut en falsk annonse.

— Men det betyr ikke at saken skal tas mindre alvorlig, sier hun.