OSLO: Over 291.200 velgere har allerede avgitt sin stemme, mot 249.022 ved valget for fire år siden. Det viser tall NTB har hentet inn fra dataselskapene som registrerer antallet forhåndsstemmer på vegne av Kommunal— og regionaldepartementet.

Men at mange benytter muligheten til å forhåndsstemme, behøver ikke innebære at valgdeltakelsen blir høy. Oppslutningen om kommunevalg har gått ned ved hvert valg siden 1979. For fire år siden var det kun 59 prosent som avga stemme, og vi må helt tilbake til lokalvalget i 1922 for å finne tilsvarende tall.

Frykter hjemmesitting – Det er lite som tyder på at valgdeltakelsen blir særlig mye høyere denne gang. Valgkampen har ikke vært spesielt interessant. Det har stort sett vært en repetisjonsøvelse med få nye saker og argumenter. Jeg frykter enda lavere valgdeltakelse enn sist, sier valgforsker Anders Todal Jenssen til NTB.

Antallet forhåndsstemmer har steget ved de siste valgene, selv om valgdeltakelsen totalt har sunket, sier valgforsker Tor Bjørklund ved Universitetet i Oslo til Kommunal Rapport.

– Det er ingen ting ved denne valgkampen som skulle tilsi at vi klarer å snu den fallende tendensen, sier han.

Kommunaldepartementet har brukt 10 millioner kroner på en omfattende kampanje som skal få folk til stemmeurnene 10. september. Ifølge kommunalminister Åslaug Haga (Sp) er målsettingen å øke velgernes kunnskap om valget.

– Mangel på informasjon om valgordningen skal ikke være årsak til at velgerne lar være å stemme, sier hun til avisen.

Populært

Både i Bergen, Trondheim og Stavanger ser antallet forhåndsstemmer ut til å bli doblet, sammenlignet med valget i 2003. Også i Tromsø, Drammen, Oslo og Odda har langt flere benyttet seg av muligheten til å forhåndsstemme, melder Kommunal Rapport.

Valgstatistikken viser at deltakelsen svinger fra valg til valg. Den er lavere ved kommunevalg enn stortingsvalg, noe som trolig er hovedgrunnen til at så mange som 475.080 forhåndsstemte for to år siden.

Valgforsker Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo sier det er mange ulike grunner til at folk unnlater å stemme, og legger til at den typiske hjemmesitteren er en person med lav inntekt, lav utdannelse og lav sosial status. Også de yngre og aller eldste velgerne lar i større grad enn resten av befolkningen være å stemme.

Fredag 7. september er fristen for å forhåndsstemme ved årets valg. Dersom du har forhåndsstemt, har du ikke mulighet til å angre og stemme igjen på valgdagen. Forhåndsstemmingen er endelig.