– Styrets jobb er å ansette og avsette konsernsjefer når det er nødvendig. Jeg har ikke noe annet valg enn å rette meg etter det. Det betyr ikke nødvendigvis at jeg er enig, men jeg må innse at sånn er det, og så får jeg se videre, sa Jan Oksum på en pressekonferanse mandag.

Papirgiganten Norske Skog har slitt med resultatene lenge. I tillegg har det stormet rundt konsernsjefen i forbindelse med nedleggelsen av Union i Skien.

– Det er ikke unaturlig at jeg har en annen oppfatning enn styret her. Det er nok klokt å holde det for seg selv i dag, sa Oksum til et samlet pressekorps.

Toppsjefen får med seg en sluttpakke på 10,8 millioner kroner når han nå forlater stillingen.

– Mitt største ønske er at Norske Skog gjør det bedre framover enn vi har gjort det i en periode nå, sa den avtroppende toppsjefen.

Etter at nyheten om at Oksum må gå fra stillingen ble kjent, har verdien av selskapets aksjer steget på Oslo Børs.

Konserntillitsvalgt Jan Grini mener dette er en fornuftig beslutning.Papirgiganten Norske Skog har slitt med resultatene lenge. I tillegg har det stormet rundt konsernsjefen i forbindelse med nedleggelsen av Union i Skien. Beslutningen om nedleggelse ble tatt sensommeren i fjor, og den siste papirmaskinen i Skien ble stengt 1. mars.

Håndteringen av denne prosessen er blitt utsatt for mye kritikk.

Svake resultater

Men det er først og fremst manglende resultater styreleder Lars Wilhelm Grøholt oppgir som grunn til at Oksum nå må gå.

– Norske Skog har hatt svake resultater gjennom lengre tid. For å bedre inntjeningen og øke tempoet i den pågående restruktureringen av selskapets virksomhet, mener styret at Norske Skog nå er tjent med å skifte konsernsjef, sier Grøholt.

Han opplyser at styret og Oksum har kommet til enighet om at konsernsjefen fratrer sin stilling med umiddelbar virkning.

Prosessen med å finne hans etterfølger er allerede satt i gang.

Grøholt vil fungere som arbeidende styreleder i Norske Skog inntil en ny konsernsjef er på plass. I samme periode er konserndirektør og strategiansvarlig Vidar Lerstad konstituert som konsernsjef.

Fornøyd

Konserntillitsvalgt Jan Grini sto i front i kampen for å beholde Union i Skien. Han er fornøyd med at styret i Norske Skog har besluttet å bytte ut konsernsjef Jan Oksum.

– Vi har tidligere kritisert styret for å være handlingslammet. Dette kan være et fornuftig grep for å få Norske Skog inn på en bedre kurs, sier Jan Grini til NTB.

Han mener Jan Oksums behandling av Union-saken er en av årsakene til den negative utviklingen Norske Skog har hatt, og håper nå at styret vil hente en konsernsjef utenfor selskapet.

Jan Oksum har vært ansatt i Norske Skog siden 1979. Han var visekonsernsjef under Jan Reinås. Da Reinås sluttet for to år siden overtok Oksum konsernsjef-stolen.