KRISTIANSAND: — Natteravnene har stor betydning for gatesituasjonen i Kristiansand. De har en voldsdempende effekt, sier Hans Martin Skovly som er leder for forebyggende avsnitt ved Kristiansand politistasjon.

KLART BEHOV

Fra og med februar utvider natteravnene jobben sin. Fordi svært mange episoder skjer etter klokken 03.00, skal ravnene i fremtiden være synlige i bybildet helt frem til klokken 04.00. - Vi ser helt klart et behov for det, sier erfarne Kåre Lomeland som lørdag var ute på sin tiende runde som natteravn i Kristiansands gater.

Fædrelandsvennen var med gatelangs natt til søndag, i et til tider voldsomt uvær. Men piskende regn og kastevind hindret ikke de 23 natteravnene i å utføre sin viktige jobb.

— Vi kommer i prat med mange mennesker og treffer mye positiv ungdom, forteller Ingvar Kallevik fra Oddernes menighet.

OBSERVERER

Klokken 22.00 var det fremmøte på Scandic Hotell for en briefing fra Hans Martin Skovly, leder for forebyggende avdeling ved Kristiansand politistasjon.

— Hovedtrykket ligger i Tollbodgata gjennom Markens og ned til Vestre Strandgate, spesielt hjørnet ved 7-Eleven, sier Skovly.

Natteravnene er helt klare på sin rolle: Observer og meld i fra, ikke grip inn. Men det er lite å observere på første økt denne lørdagskvelden. Sannsynligvis er det været som gjør at de gulkledde nesten er i flertall i sentrumsgatene.

En halv time etter midnatt, serveres det suppe på hotellet, og det er godt å få litt varme i kroppen før det bærer ut i natta igjen. Nå har forholdsvis mange funnet veien til byen, og natteravnene får litt å ta tak i.

HJEMOVER

— Vi treffer alltid natteravnene. De er veldig flinke, og det er kjempeflott med foreldre som gidder å engasjere seg, sier Mona Lisa Ibrhahim som er ute på byen sammen med venninnen Nicole Castillo.

Når klokken begynner å nærme seg 03.00 går natteravnene tilbake til politihuset for å levere vester og jakker. Nok en vandring i byen er over.