KRISTIANSAND: — Vi har sett en utvikling den siste tiden, uten at vi helt vet bakgrunnen, sier visepolitimester Kjell Heggstad i Agder politidistrikt.

Han henviser til politistasjonssjef i Kristiansand Ole Hortemo og påtalesjef Nils Anders Grønås, for ytterligere forklaringer på hvorfor Kristiansand blir rammet av flere bankran enn andre byer i Norge.

— Det finnes ingen enkle svar som kan forklare statistikken. Jeg tror den bygger mest på tilfeldigheter, mener Hortemo.

— Vi har hatt mange ran den siste tiden, men jeg visste ikke at vi lå på topp i Norge. Vi har gode tall på oppklaring av ranene, sier Grønås, som heller ikke ønsker å kommentere statistikken.

Kristiansand peker seg klart ut i en nasjonal statistikk over bankran. Fem banker er ranet i sørlandsbyen de siste tre årene, mot tre tilfeller i Oslo. Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø er uten bankran i 2004-2007.

- Veldig spesielt

  • Det er jo veldig spesielt at det er såpass mange bankran på Sørlandet, sammenlignet med for eksempel Oslo. Hva som er grunn vet jeg ikke. Det kan være tilfeldig, sier Veslemøy Grytdal i Oslo politidistrikt.

— I Bergen by har det ikke vært et eneste bankran siden 2001. I Hordaland politidistrikt var det kun vært ett ran (Sotra 2003) siden 2001, sier Morten Ørn i Hordaland politidistrikt, før han legger til:

— At det kommer fem ran på tre år kan faktisk skyldes et fåtall ranere, og ikke et større kriminelt miljø, mener Ørn.

Johnny Brenna har jobbet med organisert kriminalitet i Oslo siden 1993. I dag jobber han som krimekspert i TV2. Han stiller seg undrende til pengesummen raneren klarte å få med seg fra Spareskillingsbanken på fredag, og tror det kan friste kriminelle til nye ran.

Spår flere ran

  • I Norge i dag er bankran sjeldent på grunn av sikkerheten i bankene, og at det rutinemessig legges bort penger i løpet av arbeidsdagen. Normalt er det da lite å hente på å rane banker. At raneren fikk med seg en halv million kroner vil helt klart bli lagt merke til i de kriminelle miljøene. Jeg trodde sikkerheten i bankene i 2007 skulle være langt bedre. Dette kan avle flere slike bankran, tror Brenna.

— Dersom dette ranet hadde vært planlagt og ikke begått av en som trengte penger der og da, så kunne dette fort blitt et «vellykket» bankran, sier Brenna.

  • Hvorfor er Kristiansand ransbyen i Norge?

— Historisk så har bankran vært et øst-Norsk fenomen. På 90-tallet herjet Tveita-gjengen på Østlandet med flere bankran. De siste årene har miljøet sett at det er for stor risiko og for liten gevinst. I Oslo er det knapt sett kun bensinstasjoner som blir ranet. Sørlandet har fått et oppsving i gamle skrankeran, og jeg tror det henger sammen med beløpene og kriminelles desperate jakt etter penger. Få bankran har vært godt planlagt, og man må ha et kriminelt talent for å komme unna med ranet, sier han.

Brenna spår at den 33-år gamle bankraneren vil få en straff på 3-4 år, og være ute av fengsel igjen etter 2,5 år.