LILLESAND — Kjempeflott! Slik lød den umiddelbare reaksjonen fra lærerne ved Brentemoen skole da nyheten ble servert av sektorsjef Brit Lauvrak Andersen i går ettermiddag. Lillesand kommune er en av seks kommuner som er valgt ut til å være med på forsøk for utvidet skoledag gjennom skoleåret 2007-2008. — Lillesand ble valgt fordi jeg var på besøk ved Høvåg skole. Ordføreren sa veldig tydelig at kommunen ønsket et slikt prosjekt, og jeg har tillit til at Lillesand kommune kan være en utmerket kommune når dette skal prøves ut, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV).

I praksis vil forsøket med utvidet skoledag på Brentemoen, bety litt mer skole og litt mindre skolefritidsordning (sfo) for småtrinnet. For første og andre trinn skal timetallet økes med to timer i uka, og med en for tredje.

-Vi vil styrke basisfag, som norsk og matematikk, og det vil selvsagt bli mer fysisk aktivitet. Og så kommer vi til å jobbe mer med engelsk, sier sektorsjefen.

Kunnskapsministeren ser på utvidet skoledag som et sentralt virkemiddel for å øke elevenes læringsutbytte, men også for å utjevne de forskjellene i læringsutbytte som ofte har sammenheng med sosial bakgrunn.

— Vi vil samarbeide tett med kommunene, og høre hva kommunene selv ønsker, sier han.

Ifølge Brit Lauvrak Andersen falt Lillesand kommunes valg på Brentemoen skole fordi mange av elevene der har et sfo-tilbud, slik at skolen har et tilbud om heldagsskole. Og fra høsten av får skolen nye sfo-lokaler i andre etasje i Frikirken over gaten.

En av de bærende tankene i prosjektet er at elevene ikke skal gjøre mer av det samme, men noe annerledes, på en ny måte.

-For eksempel skal matematikk læres på en ny måte. Vi er opptatt av å måle resultatene for å se om vi kan se noen effekt, sier Lauvrak Andersen, som mandag reiser sammen med flere fra kommunen til Kunnskapsdepartementet for å høre mer.