KRISTIANSAND: Standarden på leilighetene i Mandal står i grell konstrast til tiggerlivet.

Leilighetene stod ferdig i 2007 og inneholder trådløst internett, flatskjerm-TV, vaskemaskin, tørketrommel, fire soverom, kjøkken, stue og to bad med dusj.

En leilighet med denne standarden koster 4000 kroner per uke. For en person koster ett døgn 790 kroner. En onsdag kveld og torsdag morgen talte Fædrelandsvennen 14 personer som gikk inn og ut av leiligheten.

Har du gode tips om tiggerne på Sørlandet? Send en mail til tips@fvn.no eller ring oss på 38 11 32 78.

Men det er ikke alle tiggerne som bor like standsmessig. En del av dem bor også på Wehustoppen camping i Vennesla. Der bor det seks personer i en knøttliten hytte, uten toalett eller innlagt vann.

TRANGT: I denne vesle hytta på Wehustoppen i Vennesla trenger seks rumenere seg sammen (FOTO: Reidar Kollstad) Mange tiggere

— Vi får telefoner nesten daglig om at folk reagerer på at de driver en aggressiv og pågående tigging, sier operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Frank Solås, til Fædrelandsvennen mandag.

Politiet anslår at det per dags dato er om lag 60 tiggere på Sørlandet. De har inntatt landsdelen. De opererer på gatehjørner og ved butikkinnganger. De er utenfor restauranter, på parkeringsplasser og i gatene. Ikke bare i Kristiansand, men også i Mandal, Lillesand, Vennesla, Farsund og Lyngdal.

Et team journalister og fotografer fra Fædrelandsvennen har fulgt tiggerne tett i to uker. I dag presenteres en større reportasje om tiggerenes liv og virke på Sørlandet.

TIGGER: Denne gamle damen forlot en av luksuleilighetene i Mandal på morgenen. Kort tid etter har hun funnet sin plass ved en søppeldunk i Markens. (FOTO: Reidar Kollstad)

— Aggressive

Tiggerne starter dagen tidlig om morgenen. Fra diverse biler, som parkeres på Tangen ved NRK- bygget, strømmer tiggerne ut i sentrum av Kristiansand. I Markens driver de en aggressiv og svært pågående form for tigging. Flere handlende blir regelrett fotfulgt gjennom gatene.

Politiet opplyser at de daglig får henvendelser fra frustrerte sørlendinger som er utsatt for tiggere og roseselgere, men at det er lite lovens lange arm kan gjøre. Tigging har nemlig vært lovlig i Norge siden 2006. Politiet kan først gripe inn hvis tiggerne beveger seg over i trusler eller bryter loven på andre måter.

ROSER: Om natten byttes pappkruset ut med roser. Denne natten var det rundt 30 roseselgere i sentrum. De var overalt, på jakt etter fulle folk (FOTO: Kjetil Reite)

Frustrert utelivsbransje

På nattestid i helgene er det ekstra mange tiggere i Markens. Da har de funnet frem både roser og smykker. I Markens er det rundt 20 tiggere. Tar ikke folk i mot roser, følger tiggerne etter fra potetbua ved Postgården og bort til Seven Eleven. Utelivsbransjen er ikke spesielt begeistret for de pågående tiggerne.

— De er veldig pågående og aggressive over for gjester. Vi henviser dem over på den andre siden av gaten hele tiden, og de har nå begynt å forstå at det ikke nytter å komme til oss, sier Ole Petter Mosfjeld, daglig leder ved Kick Malt & Mat.