KRISTIANSAND: — Folk blir sjokkskadet når de hører hvilken minstestraff det er for pengefalsk, sa advokat Bernt Albert i Kristiansand tingrett i går. Han var forsvarer for en 24 år gammel mann som er tiltalt for å ha produsert ni falske 500-sedler, og tatt i bruk tre av dem.

Aktor mente at av en fengselsstraff på tre år og en måned måtte fem måneder gjøres ubetinget. Forsvareren ba om at retten anså 24-åringen på mildeste måte.

Med en fargekopieringsmaskin hjemme prøvde 24-åringen seg på forfalskningen. Etter å ha produsert ni sedler med vanlig papir, tok han med seg en av disse på byen. Han bestilte drosje for å komme seg hjem, og leverte fra seg den falske seddelen som betalingsmiddel. Dette skjedde i mørket midt på natta. Drosjesjåføren ble lurt.

Et par uker senere var 24-åringen på restaurantbesøk i Kristiansand. I baren brukte han to falske 500-sedler, men ble avslørt av hotellets folk. De holdt ham i sjakk til politiet kom og pågrep ham.

24-åringen ga en full tilståelse i retten i går. Selv om han hadde lagt alle kort på bordet, kunne saken ikke gå i rettsapparatet som en forenklet tilståelsessak med kun en dommer tilstede. Årsaken er at strafferammen for pengefalsk er 15 år, og derfor for høy til at en forenklet rettsprosess kunne tas i bruk.

Mannen beklaget det han hadde gjort, og fortalte at han i en periode kunne finne på ting hvor det ikke kom tilstrekkelig med motforestillinger.