SIRDAL: Bakterien ble oppdaget ved rutinemessige prøver på et isolat for fjørfe, skriver Mattilsynet på sin hjemmeside. Kyllingene, som er importerte fra USA, er smittet av salmonella av typen Heidelberg.

— Dette er det første funnet på denne typen kyllinger siden jeg begynte i 2004, sier Gunnar Gunnarsson, distriktssjef i Mattilsynet i Dalane, Sirdal og Flekkefjord, til fvn.no.

Smitten ble påvist etter at prøvene ble analysert på veterinærinstituttet.

— Dette viser at kontrollene vår virker. Selv om kylllingene blir solgt som salmonellafrie, må vi likevel kontrollere dem hos oss, sier Gunnarsson.

De smittede kyllingene ble importert av NorChick fra USA, og har hatt tilhold ved et privateid isolat i Tonstad. Kyllingene skulle brukes som besteforeldre til norske verpehøns. Altså skulle de 2000 kyllingene legge egg, og eggene ruges frem. Disse kyllingene skulle igjen legge egg, og kyllingene som skulle komme ut av disse, skulle bli brukt til verpehøns.

— Salmonella smitter via egg. Hvis kyllingene med salmonella hadde verpet, ville det vært en risiko for at smitten ble overført til eggene, og igjen til levende individer. Dermed ville vi fått salmonella inn i populasjonen, forklarer Gunnarssson.

Kyllinger som er importerte til Norge blir rutinemessig testet for salmonella når de står i isolat.

De 2000 kyllingene vil nå bli avlivet etter ordre fra Mattilsynet.

— Det er ingen fare forbundet med dette tilfellet. Kyllingene vil bli avlivet og distruert. Isolatet skal vaskes og desinfisert. Det skal ikke brukes igjen før til høsten, når vi har vært der og tatt prøver, sier Gunnar Gunnarsson.