På målingen, som Opinion har gjort for Bergens Tidende, går Frp fram fra 27,1 prosent i februar til 31,8 prosent.

– Slutt å tulle! sa påtroppende partileder Siv Jensen da hun fikk høre at Frp er blitt landets største parti. Hun forsøker å tone ned betydningen av knallresultatet for partiet.

– Det er forferdelig lenge til valget. Derfor må vi forsøke å ta målingen med en klype salt. Den største faren er at vi lener oss tilbake og hviler på laurbærene, sier hun.

Det er ikke første gang partiet er landets største, men sist det skjedde, var Arbeiderpartiet langt svakere. Det skjedde høsten 2002, da Ap var nede på rundt 22 prosent. På dagens Opinion-måling går Ap tilbake fra 33,1 prosent til 28,7 prosent.

Muhammed

Også valgforsker Frank Aarebrot er overrasket over resultatet, men han understreker at målingen ikke harmonerer med andre målinger gjort i det siste.

– Den sterke oppslutningen om Frp henger utvilsomt sammen med bråket rundt Muhammed-karikaturene. Nyhetsbildet i det siste har bent fram vært fortreffelig for Frp, sier han.

Aarebrot trekker også fram at Siv Jensen har gjort en god jobb så langt.

– Det er blitt lagt merke til at hun vil bruke oljepenger til å få «full fart på Norge», sier Aarebrot til Bergens Tidende.

– Skeptisk

Kollega Bernt Aardal er skeptisk og stiller seg avventende til tallene fra Opinion.

– Andre institutter viser jo klart lavere tall, blant annet den fra mandag kveld fra Gallup, der Frp fikk en oppslutning på omkring 27 prosent, sier Aardal til NTB.

Aardal sier forskjellen mellom Ap og Frp på den siste målingen ligger innenfor feilmarginen, og at man derfor ikke kan si at det ene partiet er større enn det andre. Han vedgår likevel at Frp har kraftig medvind.

– Det er ingen tvil om at Frp er i framgang, det har de vært siden valget i fjor, men det åpne spørsmålet er hvor mye av dette som skyldes Muhammed-tegningene, sier Aardal.

Han mener Frp nå beveger seg opp mot det maksimale av hva partiet kan få av velgermassen.

Stabilt høyre

Høyre er landets tredje største parti på målingen, med en oppslutning på 14,4 prosent. Det er en liten tilbakegang på 0,2 prosentpoeng siden februar.

Sosialistisk Venstreparti går også tilbake med 0,2 prosentpoeng, og blir støttet av 7,3 prosent av de spurte. Senterpartiet går tilbake like mye, og får 4,5 prosents oppslutning.

Kristelig Folkeparti går fram 0,4 prosentpoeng til 6,2 prosent, mens Venstre går fram 0,7 prosentpoeng til 4,6 prosent.

Rød Valgallianse går tilbake 1,2 prosentpoeng til 0,9 prosent, og Kystpartiet går tilbake 0,2 prosentpoeng til 0,5 prosent. (