KRISTIANSAND: — Vi sier at vi har full barnehagedekning. Alle som flytter til kommunen kan forvente barnehageplass, selv om vi ikke kan garantere at det blir akkurat i den bydelen de bor, sier barnehagedirektør i Kristiansand, Nina Gjærum Reinhardt .

Avisen har gjort en ringerunde til Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand. Dårligst ut kommer Bergen hvor dekningsprosenten ikke var høyere enn 70,7 prosent ved årsskiftet. Dette til tross for at behovet i Norges nest største by er 87 prosent.

En titt på hjemmesidene til Kristiansand kommune viser at sørlandsbyen har hele 63 ledige barnehageplasser for øyeblikket, fordelt på syv kommunale og 57 private plasser.

Reinhardt lister opp tre hovedpunkter i kommunens barnehagestrategi overfor BT:

  • De kommunale barnehagene ble omstrukturert til større enheter. Kommunen hadde mange små barnehager. Disse ble bygget ut med flere avdelinger.

  • Alle private barnehager får kommunal lånegaranti. Mye av veksten i plasser har kommet blant private.

  • Småbarnsgrupper med ni barn ble utvidet til 14 barn. Dette har politikerne i Bergen så langt avvist å gjøre, og Reinhardt sier at erfaringene ikke bare er gode i Kristiansand.

— Likevel tror jeg ikke vi kunne gjennomført utbyggingen uten disse tiltakene. At vi driver mer effektivt har utløst bevilgninger til nye plasser. I hvert fall var det tilfelle under den forrige regjeringen, sier Nina Gjærum Reinhardt.