KRISTIANSAND: Dommen er trolig den groveste som er avsagt i moderne rettshistorie. – Det er ikke mulig å finne Høyesterettsdommer og dermed rettspraksis med så mange voldtekter med en så grov karakter, sier statsadvokat Anne Gro Aanensen Kleven til Fædrelandsvennen. Kleven var aktor i saken.

29 åringen er dømt for å ha voldtatt en tilfeldig kvinne i november 2000. Han dro henne i håret ut av bilen, kastet henne i bakken, rev av henne klærne og voldtok kvinnen mens han holdt en kniv mot halsen hennes. Saken ble først henlagt, men tatt opp til ny etterforskning i fjor høst.

I januar/februar 2001 voldtokt 29 åringen sin daværende samboer i deres felles bolig.

Sommeren 2005 voldtok han en 18 år gammel gutt som var bror til samboeren. I april 2004 gjorde han forsøk på å voldta den samme gutten som da så vidt var 16 år.

29 åringen er i tillegg dømt for å ha bitt, slått og sparket en samboer. Samboeren ble blant annet naken kastet ut av leiligheten og ute på gårdsplassen presset han hodet hennes ned i en søledam slik at hun ikke fikk puste.

I tillegg er 29 åringen dømt for seksuelle handlinger som «noen ikke har samtykket til». Forholdet ble begått mot kjæresten til en kamerat.

Aust-Agder tingrett skriver i forbindelse med voldtekten mot den tilfeldige kvinnen at «det knapt finnes flere ydmykende krenkelser en forsvarsløs kvinne kan utsettes for ved gjennomføring av en voldtekt».

Retten understreker at ved voldtektsforsøket av den 18 år gamle gutten truet 29 åringen med å slå ham i hjel, dersom han skrek. «Han brøt et tillitsforhold. Han var samboer med fornærmedes søster og hadde gjennom henne et nært vennskapsforhold til lillebroren. Han reduserte fornærmedes forsvarsevne ved å skjenke alkohol og true ham til å røke hasjis. I tillegg benyttet han håndjern. Fornærmede var bare knapt 16 år da den første overtredelsen fant sted og18 år ved fullbyrdet voldtekt. Samtlige fornærmede har fått psykiske skader. Tiltalte har ved sine handlinger dokumentert total mangel av respekt for andre mennesker.

Dersom han hadde fullbyrdet trusselen om å drepe, ville fengselsstraffen ha blitt minst 18 år«, skriver retten.

I tillegg til forvaringsstraff er 29 åringen dømt til å betale en halv million kroner i oppreisningserstatning til de fornærmede.

Retten anser i forbindelse med straffeutmålingen at tidsbestemt straff ikke er tilstrekkelig til å verne samfunnet mot 29 åringen. «Ved vurderingen av hvordan situasjonen vil fremstå ved endt soning av eventuell tidsbestemt fengselsstraff, har retten lagt avgjørende vekt på de sakkyndiges og Den rettsmedisinske kommisjons vurderinger av behandlingsutsiktene. Den rettsmedisinske kommisjon har bekreftet at en slik personlighetsforstyrrelse som vi her står overfor, vanligvis er stabil over tid og vanskelig å behandle. Dersom det skal kunne oppnås noe gjennom behandling, forutsetter dette både sterk motivering og behandling gjennom flere år. Det er ikke gitt at personligheten ved en slik behandling vil endre seg i gunstig retning. Tiltalte viser heller ingen anger eller empati for de fornærmede. Retten konkluderer derfor med at det etter endt soning av en eventuell tidsbestemt fengselsstraff, fortsatt vil være fare for alvorlige volds— og seksualforbrytelser. En tidsbestemt fengselsstraff anses ikke tiltrekkelig til å verne samfunnet», skriver Aust-Agder tingrett.