KRISTIANSAND: I natt krevde KrF varaordføreren. Da de ikke fikk den, brøt partiet forhandlingene.

Akkurat nå går ryktene kraftig om at KrF forsøker å komme i posisjon bakveien. De har innledet samarbeidssamtaler med Frp.

— Det vil jeg ikke svare på. Været er flott, er Frps Tor S. Utsogn kommentar til det.

Mette Gundersen og Per Sigurd Sørensen sier KrF må innse at Ap og Høyre vil samarbeide. Enten kan de bli med i samarbeidet, eller så finner Ap og Høyre andre kamerater. Tilbud er allerede sendt, og bortimot avklart, med SV, Sp og Venstre om et valgteknisk samarbeid.

­ Er toget nå gått for KrF?

Det spørsmålet ville verken Gundersen eller Sørensen svare på på Torvet klokka 1400. ­ Vi har ikke hørt mer fra dem. Vi må gjøre vårt. Ettermiddagen vil vise. I kveld skal dere få svar. Da skal vi ha kabalen klar, sier Gundersen og Sørensen, som tydeligvis har bestemt seg. De leder byens to største partier og mener det er logisk at de skal ha ordfører og varaordfører-posisjonen.

Begge sier at KrF omtrent fikk tilbud om hva de ville av andre posisjoner i natt – på betingelse av at Sørensen ble ordfører og Gundersen ble varaordfører.

­ KrF ble faktisk direkte sure på oss. Men sånn er situasjonen, sier Sørensen, som ikke synes det er problematisk å gå i valgteknisk samarbeid med SV.

Han vil heller det en rote seg sammen med Pensjonistpartiet og Demokratene.

- Men er det helt utenkelig at Ap og Høyre bryter med hverandre i siste sekund?

­ I øyeblikket er det det. Skal vi gå fra hverandre, gjør vi det fordi vi er enige om det. Vi har bestemt oss for å få til en storkoalisjon og dolker ikke hverandre. Vi er redelige partier, sier Sørensen og Gundersen.

En sentral kilde i KrF sier at KrF må innse at de har svært dårlige kort på hånden.

— Vi kan få vår politiske drøm oppfylt, men når Ap og Høyre kommer og omfavner hverandre fra hver sin side – har vi ingenting å spille med. Vi er også minst av disse tre partiene. Drar vi dette for langt, kan vi tape alt, sier kilden, som mener KrF må besinne seg – og han sier debatt om dette nå pågår internt i partiet.