DEBATTINNLEGG SKRIVER DU INN NEDERST I SAKEN

KRISTIANSAND: Stanley Håland fikk bilen sin tauet til Gyldenløves gate, bak Domkirka. Der startet den med en gang.

— Helt utrolig, utbryter Håland, som har hatt samme problemet før:

Når bilen står parkert mellom Olav Thon-hotellet og Fædrelandsvennen i Kirkegata hender det nemlig mystiske ting.

Enten vil ikke bilen starte eller så utløser alarmen seg.

— Det samme skjedde i går, sier Håland.

Men det er ikke bare i Kirkegata at dette er et problem. Les mer her.

KJØRES BORT . Samtidig som Stanley Håland fikk sin bil tauet bort, var Falken i gang med å fjerne en Land Rover på andre siden av gaten. Også den hadde samme problemet: Den ville kort og godt ikke starte.

Redningsbilen måtte ta med seg bilen ned i Tollbodgata før den ville starte. Da startet den til gjengjeld med det samme.

— Vi har vært nødt til å gjøre det samme med et par biler før. Dette skjer med biler der du er avhengig av å kunne bruke fjernkontrollen for å få den til å starte, sier Hans Jørgen Snemyr i Viking Kristiansand.

Han sier at Viking er ute på åtte-ti lignende oppdrag hvert år. Med andre ord er problemet heller sjeldent.

— Dette kan blant annet skje når bilene står parkert under høyspentledninger, sier han.

Men hva som er årsaken til problemene i Kirkegata kan han ikke gi noe klart svar på. En teori går ut på at det er trådløse datanettverk som forstyrrer.

Bilene som ble fjernet i går er nemlig begge avhengig av fjernkontrollen på bilnøkkelen for å kunne starte. Den aktiverer startlåsen.

Teorien er at signaler fra datanettverk i nabolaget slår inn og forstyrrer, slik at startlåsen på bilen ikke blir aktivert.

MYSTERIUM . Begge bilene som ble tauet bort i går var av merket Land Rover. I Land Rover Norge kjenner de til problemet.

— Jeg har hørt om lignende tidligere. En gang var det en telefonkabel som slo ut biler. Men jeg kjenner ikke til at dette er et problem for akkurat Land Rover, sier Martin Fremstad i Land Rover Norge.

De dataansvarlige i byggene som ligger like ved Kirkegata, er ikke kjent med at deres datanettverk kan ha slått ut biler som står parkert der. I Kristiansand kommune har de aldri hørt om problemene.

Dataansvarlig i Fædrelandsvennen, Tor Aas-Hansen, tviler sterkt på at det er avisens dataanlegg på Torvet som har skylden. Her er det nemlig ikke trådløst nettverk.