SØGNE: — Vi har en hest som snørrer. Normalt ville vi ikke reagert, men ettersom vi har hatt en auksjon på ridesenteret forrige helg og var i kontakt med hester og materiell fra Hestemannen AS, kontaktet vi Mattilsynet, forteller Catharina Haugen, administrativ leder Åros ridesenter i Søgne.

Mandag var Mattilsynet på senteret og tok prøver av den syke hesten. For å være på den sikre siden, ble samtlige 27 hester ilagt karantene.

Det betyr at ingen av hestene får forlate senteret før resultatet av prøvene er klare.

Smittefrykt I hestemiljøet er smittefrykten stor etter at det før helgen ble konstatert kraftig mistanke om kverke hos Hestemannen AS og ridesenteret på Jegersberg gård i Kristiansand. Gården er nå stengt og alle de 50 hestene er ilagt karantene. Åtte hester har alleredesymptomer på den smittsomme sykdommen og står for tiden isolert i egen utestall.

Daglig leder Trond Mellemstrand tror det bare er et tidsspørsmål før alle hestene blir syke.

Daglig leder ved Epona Ridesenter, Anne Rui frykter krise i hestemiljøet dersom det blir konstatert kverke og den smittsomme dyresykdommen sprer seg.

— Inkubasjonstiden er ti dager. Selv om vi er ekstra påpasselige for tiden, har vi ingen garantier, sier Rui.

– Nå er det viktig at alle viser ansvar og gjør sitt til at smitten ikke sprer seg. Vi har i dag sendt tekstmelding til alle våre kunder og bedt dem stille med rene klær i stallen og unngå andre staller. Vi har også bedt dem fryse hjelmer, pisker og sko for å gardere oss, sier hun.

Se mer om saken på TVSørs sending i kveld klokken 17.30, 18.30 eller 23.30. Les også mer i Fædrelandsvennens papirutgave tirsdag.