KRISITANSAND — Vi føler at denne høsten har vært preget av langt mer usikkerhet enn det vi har vært vant med, sier Tone Solheim Grøsle, leder av Sørlandets eiendomsmeglerforening.Gårsdagens statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund viser at boligprisene både i Kristiansand og Agder-fylkene utenom Kristiansand falt med én prosent forrige måned. Dermed følger prisene trenden fra september. Også da falt boligprisene i Kristiansand og i Agder-fylkene utenom Kristiansand med én prosent. AVVENTER.

  • Tidligere var alt attraktiv. Nå er det noe som skiller seg ut som tregere å selge. Det er spesielt innen resalg av prosjekterte leiligheter og i enkelte mindre populære områder, forklarer Solheim Grøsle, som mener mye negativ oppmerksomhet om boligmarkedet kan være en medvirkende årsak til at prisene nå faller, og at markedet virker avventende.- På topp går alt unna, uansett hvor det ligger. Men når ting nå begynner å gå tregere, går det først ut over objekter som ligger dårligere til, sier Solheim Grøsle.Statistikken viser at eneboliger i Kristiansand er uforandret i pris, mens for Agder-fylkene utenom Kristiansand sank eneboliger med én prosent. Når det gjelder leiligheter, hadde disse også en prisnedgang på én prosent, både i Kristiansand og på resten av Agder. Korrigert for sesongvariasjoner viser pristrenden en svak negativ tendens. Ikke OVERRASKET.

Eiendomsmegler Gustav Sædberg jr. er ikke overrasket over prisfallet.- Det store utbudet demper prisen. Slik er det hver høst. Da tar det gjerne litt lengre tid å få ting solgt. Men jeg hadde en visning i går, og da var det 20-30 stykker der. Så det er kjøpere der ute ennå, mener Sædberg.Den erfarne megleren tror ikke det kommer noe stort prisfall fremover.- Jeg ser ingen skremmende tendenser i boligmarkedet, sier Sædberg.Han tror det vil bli en prisoppgang i boligmarkedet, hvis man ser ett år fram i tid, på mellom null og ti prosent.- Det kan også være vi får en utflating. Gode SIGNALER.

Sædberg peker på onsdagens signaler fra Norges Bank.- Rentesignalene var gode for meglere og selgeres del. Renten er signalisert opp en eller to ganger til, så kan den snu nedover. Det er et godt signal vi ikke har hatt før, påpeker Sædberg.Han mener at prisnivået på leiligheter i en populær bydel som Lund nå kan ha nådd taket.- Der har det begynt å roe seg fordi prisene er på et høyt nivå. Men noen eneboliger på Lund går fremdeles over prisantydning, sier Sædberg.Tekst: Gert Ove Mollestadgert.ove.mollestad@fvn.no 38 11 32 34