BYGLAND: — Dette har vært dyr moro for meg, sier butikksjef Wenche Hofstad Hageland. Nå går det mot styrt avvikling av butikken hun overtok i 2005 og som hun omprofilerte fra Nærmat til Joker året etter.

I sommer møtte hun den økonomiske veggen.

— Jeg klarte plutselig ikke å betale regningene mine. Det ble blant annet alt for dyrt å måtte være med på alle tilbudene. Folk aner ikke hvor mye vi taper på disse varene som skal lokke folk til butikken, sier hun.

— Det ville vært fryktelig om Grendi skulle miste butikken. Hva vil Grendi være uten butikk, post og bensinstasjon, sier hun.

Det samme mener bygdefolket. Oddvar Omnes er primus motor for redningsaksjonen som ble satt i gang etter et folkemøte nylig.

Nær hundre prosent av innbyggerne ha kjøpt andeler i den nye butikken - Grendi Handel AS - pålydende 2500 kroner.

Til sammen er det skaffet de 450.000 kronene som det nye selskapet skal betale for eiendelene i butikken. Lokalene skal fortsatt leies, ikke kjøpes.

— Bygdefolk, hyttefolk og en del næringsdrivende har kjøpt andeler for 230.000 kroner. Resten har vi fått fra Bygland kommune, Setesdal regionråd og Evje Utvikling. Nå jobber jeg fortsatt med å dra inn en 100.000 kroner til startkapital, sier Omnes.

Grendi Handel AS skal drives som en uprofilert butikk i Joker-kjeden. Det innebærer at den ikke får noen hjelp av kjeden til markedsføring, men slipper å måtte være med på de tapsbringende tilbudsprisene.