Foran årets friidretts-VM håper han inderlig å få se sitt store idol vinne gull. — Jeg tror spydfinalen kommer til å bli veldig jevn, men jeg håper virkelig at Andreas vinner gull. Sammen med Christian Olsson er han mitt store friidrettsidol, sier Atushi Takeuchi og titter utover den mektige friidrettstadion i Osaka. Til vanlig rommer Nagai stadium 50.000 tilskuere, men ettersom media krever en stor del av plassene, vil kapasiteten være 35.000 når mesterskapet starter med øvelsene lørdag. Tilstedeværende kommer i aller høyeste grad Takeuchi til å være, og ettersom svenske Olsson er skadet, er det først og fremst en utøver som får oppmerksomheten fra den 22 år gamle japaneren. Populær i utlandet.

  • Andreas Thorkildsen, både fordi han er veldig stor som spydkaster, men også fordi han er veldig kul. Han har et pokerfjes som det knapt kommer et eneste uttrykk fra, og det liker jeg, sier Takeuchi som jobber for tv-kanalen Tokyo Broadcasting System (TBS). Fædrelandsvennen tok seg en runde i og rundt VM-stadion i går for å sjekke kjendisstatusen til OL- og EM-mesteren fra henholdsvis 2004 og 2006. Men i VM-byen, hvor engelsk er svært lite utbredt, strandet kommunikasjonen ofte på språket. Selv Takeuchi trengte hjelp til oversetting. Langt tryggere var han på merittene til Thorkildsen. - Han ble nummer to i VM i Helsingfors for to år siden, og i fjor vant han nesten alt som var av Golden League-stevner. Men i år er han vel bare nummer tre, eller er det nummer fire han er på verdensstatistikken, sier Takeuchi og viser den første tegn til usikkerhet. Kaster for gull.

Statistikken viser at Thorkildsen, med sitt lengstekast på 89,49 meter, er nummer fire - bak Breaux Greer, Tero Pitkämäki og Vadims Vasilevskis på årets verdensstatistikk. Det er imidlertid i en helt annen rekkefølge sørlendingen ser for seg på resultatliten etter spydfinalen neste søndag. Han befinner seg fortsatt på pre-camp i Marugame, noen timers reisetid syd for Osaka. Der er det først og fremst gull som står i hodet på ham. - Målet mitt er å kaste lengst mulig, men jeg vet jo at kapasiteten min er like god som hvem som helst av konkurrentene mine. Jeg håper selvsagt mest på å vinne gull, sier Andreas Thorkildsen. I dag ankommer sjukjemper Ida Marcussen, som den første fra «sørlandstrioen», til Osaka. Thorkildsen venter til søndag, mens tikjemper Hans Olav Uldal reiser onsdag i neste uke. Tekst: Åge Harald Drangsholtaage.h.drangsholt@fvn.no