LINDESNES: Det krever grunneier Tom Johansen og Peder Johan Pedersen i Naturvernforbundet i Vest-Agder. De har stått på barrikadene mot småbåthavnen Miljøverndepartementet nettopp har stoppet på Egeland.

De to er spesielt opprørte over søknaden ordfører Tønnes Seland sendte Fylkesmannen. Tønnes har en lederstilling i entreprenørfirmaet Terrengtransport, som utfører arbeidet på Egeland. Seland avviste i søknaden blant annet at det i området for småbåthavna var friluftsinteresser, kommersielt fiske og sportsfiske, gyte og— oppvekstområde eller område av spesiell biologisk betydning. Tom Johansen mener samtlige svar er feil.

Provosert

  • Det er en provokasjon som utrolig nok ble godtatt av Fylksmannen. Ordførerne fortsetter provokasjonen med å nekte å rette seg etter Miljøverndepartementets krav om å revidere reguleringsplanen for Egeland. De vil ikke ha dialog med oss når de avviser konsekvensutredning for fisk, fugler og natur, sier Peder Johan Pedersen.

Johansen beskylder Terrengtransport for å ha gravd i det omstridte området etter at departementet ga stoppordren. Han mistenker det ble gjort for å undergrave byggestoppen.

De to mener det ikke er samsvar mellom ordførernes protester mot regjeringens signaler om redusert tilskudd til kalking når de går inn for en utbygging som svekker laksens levekår.

Tønnes Seland understreker at alt arbeid som gjøres på Egeland er utenfor naturreservatet. Unntaket er vann- og kloakkledningene Fylkesmannen godtok ble lagt til reservatet etter at Tom Johansen nektet å ha dem på sin eiendom. Han står fast på alt som er skrevet i søknadene til Fylkesmannen. Alt fugleliv han har sett, er to sangsvaner.

— Det brukes alle mulige triks og krinkelkroker for å stoppe en utvikling lokaldemokratiet ønsker. Motstanderne kom på banen først flere år etter at vedtakene var gjort, og kontraktene underskrevet mellom de impliserte firmaene og tomtekjøperne, sier Seland, som påpeker at han ikke har eierinteresser.

Avviser ulovlig bygging.

Seland avviser at det har vært arbeidet i det omstridte området etter at departementet krevde arbeidet stoppet, men viser til at det ble gjort arbeid andre steder. Han sier at arbeidet med småbåthavna etter planen skulle vært i gang, men ble forsinket.

— Jeg kan stå inne for alt jeg har gjort på Egeland. Det gjelder også mine uttalelser for å styrke Audnavassdraget, men jeg forholder meg til at Audna ikke er totalt fredet, sier han. Seland påpeker at både han og de mange tomtekjøperne i området har forholdt seg til en vedtatt reguleringsplan.

— Jeg har stor sans for at vi har vaktbikkjer for naturvern, men også de må forholde seg til lover og regler i samfunnet. Skal vi ikke kunne forholde oss til vedtak og kontrakter, vil det bli uholdbare tilstander. Vi kan ikke holde på med omkamper til evig tid, sier Tønnes Seland.