MANDAL: — Kommunen er ikke forpliktet til å følge våre flomsonekart, men de bør ta hensyn til dette når ny bebyggelse planlegges, sier prosjektleder i Norges vassdrags- og energidirektorat, Eli K. Øydvin.

NVE har beregnet hva som vil skje i Mandal sentrum ved 10-, 100-, og 500-årsflom. De har tatt for seg hva som vil skje fra utløpet av elva og helt opp til Ormestad, fire kilometer opp i elva.

Over gågata

Det er selvsagt mest skremmende å studere hva som skjer ved 500-årsflom. Vannet vil gå over gågata, og nesten helt opp til krysset til parkeringshuset på Uranienborg.

På Sanden vil vannet gå langt forbi Fridtjof Nansensvei og inn i Furulunden. Svært mange bolighus vil få vann opp langs veggene her.

Så godt som hele Øvrebyen vil bli dekket av vann. Alle hus nedenfor Store Elvegate vil bli kraftig berørt av elva.

Det samme gjelder Malmø. NVEs beregninger forteller at så godt som hele bydelen kommer under vann. Bare de høytliggende husene i Stangheia og Persheia slipper unna.

På Frøyslandsmoen slipper bolighusene unna med et nødskrik, mens de aller fleste byggene på Buøya kommer under vann.

Kombinasjon

Det er kombinasjonen av ekstremt mye vann i elva sammen med storflo i sjøen som skaper flomfaren for Mandal sentrum. Mandalselva har svært lite fall nederst i sentrum, noe som gjør at hele elva «stanser opp» når vannet møter storflo i sjøen.

De siste årene har Mandal hatt flere flommer, som forrige vinter da deler av sentrum fikk merke vannet. I 2000 ble store deler av Øvrebyen vannlagt, mens det var enda verre i 1987. NVE kaller 1987-flommen for en 50 års-flom.

Prosjektleder Eli K. Øydvin sier at kommunene bør følge kartene i planleggingen av nye bygg.

— Vi kan ikke pålegge kommunene å ta hensyn til flomkartene. Men om de tillater ny bebyggelse i flomutsatte områder, kan de komme i et erstatningsansvar om disse bygningene blir flomrammet, påpeker hun.

jarle.martinsen@fvn.no