LES OGSÅ: — Det kan bli dyrt å gamble

Dette må du betale hvis du blir tatt

KRISTIANSAND: - Jeg har fått speedometeret mitt sjekket for misvisning, og vet at jeg ligger i 73 km/t når nåla står på 80, dermed én kilometer i timen under terskelen for når fotoboksen slår inn, sier en yrkessjåfør (47) fra Kristiansand til fvn.no. Han ønsker å være anonym.

Sjåføren peker på GPS-måleren før bilen suser inn i tunnelen fotoboksen. Den viser stødige 73 kilometer i timen, speedometeret ligger på 80, og inne i tunnelen uteblir blitzen, til tross for at fartsgrensen brytes.

— Jeg har kjørt forbi lystavlene langs veien som viser farten din for å dobbeltsjekke, og disse tavlene viser seg å være helt nøyaktige, forteller han.

- Bremser som gale Etter det Fvn.no erfarer, står fotoboksen i vestgående løp i dag innstilt på 74 kilometer i timen.

Sjåføren fra Kristiansand kjører jevnlig gjennom tunnelen, og forteller om skrekkscener og nesteulykker hver eneste dag.

— Det skjer ofte. Folk bremser ned så det hviner i skivene, og gjerne fra 90 ned til 50 på noen få meter, det er klart det skaper trafikkfarlige situasjoner. Faren for påkjørsel bakfra er stor, sier han.

- Trafikkfarlig Kristiansandsmannen fortviler også over at varslingsskilter for fotobokser ofte står et par kilometer fra selve boksen.

— Dermed blir man jo sittende i flere minutter og glo ut i høyre veikant, i stedet for å følge ordentlig med på trafikken, i frykt for å glippe de små kilometrene over.

— Ingen ligger jo med nåla limt til 70-tallet i slike soner. Du må jo kikke på andre ting enn speedometeret for å være en oppmerksom sjåfør i trafikken. Noen ganger er det jo fornuftig å trå på for å unngå farlige situasjoner også, for eksempel ved forbikjøring av saktegående kjøretøyer. Da er det surt at man skal bli knipsa av en fotoboks mens man egentlig har opptrådt forsvarlig.

I Baneheitunnelen føler han seg imidlertid trygg for blitzregnet.

— Men jeg har blitt tatt et par-tre ganger også, det er sure penger.