KRISTIANSAND: — Jeg skjønte med en gang at det var en øgle. Jeg trodde iallefall ikke at det var en plastfigur, for de puster jo ikke!

Det sier Oliver (4). Litt oppkavet og veldig stolt over funnet han og kameraten Konrad (5 1/2) gjorde da de lekte på plenen utenfor barnehagen på Lund.

— Ellers ser den ganske død ut igrunn, så det var jo godt at den pusta, skyter Konrad inn.

De to ble dagens helter i barnehagen da de sprang ned for å fortelle de andre om hva de hadde funnet. Det nye kjæredyret ble vel mottatt og fikk midlertidig hjem i en plastkasse. Med gode luftehull, et halvt eple til lunsj og litt gress til å ligge på.

Se flere bilder av øglebesøket her.

— Helst ville jeg tatt den med meg hjem. Men så var vi jo to som fant den, og vi kan jo ikke akkurat dele den i to heller, sier Konrad. Oliver virker fornøyd med den beslutningen. Han pirker borti krabaten med en liten finger, som kjapt trekkes tilbake når varanen reiser seg opp.

— Jeg tør også å ta på den, bedyrer Konrad. Jeg bare vil ikke akkurat nå!

Ulovlig importert

De ansatte i barnehagen var kanskje noe mindre begeistret for den ubudne gjesten, og tilkalte Ole Myrene i Falck, for å hente krypdyret. Han fortalte barnehagebarna at øgla var en varan, og et svært sjeldent syn her hjemme.

— Jeg har hentet mye rart opp igjennom, men aldri en varan. Denne skulle nok aldri ha vært i Norge engang, sier Myrene.

— Det selges ikke varaner i Norge, så denne må ha blitt ulovlig importert. Noen tar med seg slike hjem fra ferie, men slipper dem ut når de blir for store. I slike tilfeller er det vi som henter dyrene, og overlater dem til politiet. Nå det blir opp til politiet og mattilsynet å bestemme hva som skjer med den, forteller Myrene.

Kan bli tre meter lang

Varanen som tok turen til Læringsverket barnehage var omtrent 35 cm lang.

— Den er antakelig ikke eldre enn ett år eller to, ellers ville den vært ganske mye større, sier Myrene.

Ifølge Cappelens leksikon tilhører varanen en øglefamilie som holder til i Afrika, Sør-Asia, Australia og på enkelte sydhavsøyer. En sort av arten kan bli over tre meter lang, andre stopper veksten rundt to meter.

— Flaks at den ikke var større, synes Konrad og Oliver. Da hadde nemlig plastboksen blitt for liten.